Det ska vara kul

En sovmorgon under gårdagen resulterade i stress = ingen tid för blogg. Men i dag var jag uppe med tuppen för att släppa ut hästarna samt för att rida ut tillsammans med min vän Alvina. Vi gjorde mycket avbrott i skogen - skritt, galopp, trav, skritt etc. Främst för att sätta igång bakkärran på Alvinas häst, men det är nyttigt för vilken häst som helst. Oprah kändes toppenfin och avslappnad i samtliga gångarter. Dock har hon en liten tendens att fatta högergalopp, istället för vänster. Det är liiiite konstigt eftersom hon känns starkare i vänster. Men men, hon är fin åtminstone.
 
I går gjorde vi årets premiär på utebanan. Jag arbetade henne främst i skritt och galopp, men travade ett par långsidor bara för att stämma av gångarten. Tanken var egentligen att jogga fram henne i traven. Men hon var ganska stum i munnen och lite "fyrkantig". Det blev varken bättre eller sämre av övergångar och sidvärtsförande rörelser. Så jag övergick ganska direkt till galoppen, där hon släppte efter väldigt kvickt! Men jag har märkt det, och alltid gjort, att Oprah väldigt lätt blir oinspirerad i travarbetet på banan. Hennes trav är inte den mest flashiga och det vet hon nog själv om, vilket gör henne lite slapp och omotiverad. Hon blir betydligt mer energisk och glad när hon får arbeta i galopp - för där är allt enkelt.
 
Varför krångla till allt, egentligen? Hade det varit jag för fem år sedan så hade jag nött traven. Men nu så känner jag mest att njaa, varför ska jag ödsla tid på något som min häst inte tycker är kul? Traven är jättefin ute i skog och mark, att hon sedan blir lite omotiverad inom fyra väggar är en annan femma. Och eftersom jag vet att hon kan, då känner jag inte att jag behöver tvinga henne till att utföra något som inte gör henne motiverad. Hon är ingen dressyrhäst som ska samla poäng för sin snygga trav runt dressyrstaketet, hon är en häst som ska galoppera och hoppa hinder = traven är helt oväsentlig. Hon går som en klocka och går att sätta press på i galoppen istället. Där är hon mer villig och inspirerad.
 
Ju mer jag lärt mig under dessa år, desto mer har jag insett hur individanpassad ridningen egentligen är. Det finns inte bara en enda handbok som man kan gå efter, utan varje häst har en enkild manual. Och den läser man sig inte till, den får man lära sig att behärska efterhand.
 
Oprah är så fantastiskt glad och inspirerad just nu. Och det är därför hon alltid ställer upp för mig.
Och juste! I går fick jag ett brev... När jag öppnade det så flööööög det ut massa glitter. Så mitt hallgolv glänser likt en Victoria Secrets runway, ish. Hahahahaha... Jag funderar fortfarande på vem det kan vara som skickat brevet... Spännande, minst sagt! :)
 
 

Kommentarer:

Josefine :

Sovmorgon behöver även du, speciellt efter en hård helg 😄

Kommentera här: