CAPPUCHINO

Cappuchino var en SWB valack född 2002. Han köpte jag av ren slump i början av 2010, med en enda anledning - jag tyckte synd om honom. Putte, som vi började kalla honom, hade fått genomlida mycket i sitt liv, innan han sedan bosatte sig hos mig. Det blev hans sista flytt i livet, eftersom hans liv olyckligtvis inte gick att rädda. Cappuchino somnade in i början av 2012, han blev befriad från sin smärta som funnits där och ställt till det för honom under flera års tid. Och jag är glad över att ha undersökt hans beteende, istället för att skylla det på "dumheter", som andra hade gjort.
 
Hur som helst så var Putte en väldigt snäll häst, egentligen. Men hans dåliga sidor kom garanterat från smärtan som var mer påtaglig i perioder... Han hoppade fantastiskt, och vi hann starta en tävling tillsammans. Med en rosett hem som resultat!
 
Olyckan
Något som har format mig som hästmänniska, och som fått mig att se annorlunda på livet generellt, är ridolyckan som jag var med om under sensommaren 2010. Jag och Cappuchino red runt på stubbåkern utanför stallet när han helt plötsligt började gå emot skänkeln. Något som jag lite snabbt hade tänkt korrigera, men som på en millisekund gjorde att jag låg platt på backen. Cappuchino hoppade rätt upp i luften. Det var alltså ingen stegring, utan han hoppade rakt upp i luften och slog bakåt. Likt ett försök till en dålig bakåtvolt... Tack och lov så slungades Cappuchino och jag bort ifrån varandra. Och när jag låg på marken, chockad över vad som hänt, så såg jag min häst liggandes två meter höger om mig, innan han reste sig och sprang i väg till stallet. Sen kollade jag till vänster, och där, precis intill min nacke, låg en stor sten.
 
Man kan sumera hela händelsen genom ordet änglavakt. Utvägen kunde ha blivit en helt annan. Antingen så hade jag blivit krossad under min häst, eller så hade jag med all sanolikhet brutit nacken på stenen. Denna gång klarade jag mig med frakturer i ryggen. Frakturer som inte läker, utan som jag fått bygga muskler runt tack vare sjukgymnastik till en början efter händelsen. Och som jag sedan utvecklat i ett strikt gymmande.
 
Jag hyste aldrig några agg mot Cappuchino efter händelsen. Han gjorde det han var tvungen att göra - få bort smärtan. Och jag tackar honom för tiden jag fick, och jag tackar honom för allt han lärde mig och för den hästmänniska jag blivit. Och jag är glad över att jag såg igenom hans skal och därför såg den verkliga anledningen till hans betéende. Något som ingen annan gjort.
 
 

Kommentarer:

Ida:

Funkar det inte med tumvantar? 😊💕

Ellen:

Har hört att man kan ha plasthandskar (såna som man har när man färgar håret) på sig under ridvantarna. Då blir man svettig om händerna haha. Har dock inte provat själv. :)

Totte:

Jag har två stycken trefinger vantar. Ett par med fluff inuti och ett par med fleece. Båda två är lika bra!! Mina händer svettas nästan så varma dom är!! Trefinger vantar har ett stort "finger" för pekfingret, långfingret och ringfingret. Och sen ör det två fingrar till tummen och lillfingret. Kan man köpa på bla Ullared men tror att man kan köpa dom i "vanliga" hästbutiker också

Lisa:

har du provat "lädertumme vantarna" från hööks? Brukar alltid förfrysa mina händer men inte i dom, vet inte vad det är med just dom men älskade dom förra vinter, levde bokstavligen i dom i stallet! Frös nästan aldrig om händerna, + att dom kostar bara 149kr så det är ju inte precis att slänga pengarna i sjön fall du faktiskt inte tycker om dom! Jag älskade dom iallafall, bästa vintervantarna ever!

Emma:

'Värm' upp händerna haha ;)

Anjelica:

Jag har tyvärr samma problem som du, det är verkligen hemskt!

Andrietta:

Usch, jag blir deprimerad av att tänka på det, jag förfryser alltid mina händer typ..

Anna:

Roeckl polartec helt klart. Bästa handsken jag någonsin haft. Frös inte om händerna en ända gång under förra vintern ;)

Siri:

På vilket sätt blir du okänslig med handskar menar du? :) Själv kan jag intressant rida utan, haha ;)

matte:

Smörj in händerna med liniment har inte provat själv men har hört att drt ska funka :)

JuliaW:

Var inte Putte ett fullblod? Får för mig att du skrivit det tidigare... :-)

Svar: Jo :) Men registrerad i SWB.
Linn Ztrelin

Kommentera här: