Tvådelat bett

Många som följt mig länge vet att jag testat oääääääääändligt mycket bett genom mina år som hästägare. Både Picasso och Oprah har fått agera försökskaniner, men också alla de olika hästar som kommit och gått under tillfälliga perioder i mitt liv. Jag älskar bett, jag älskar att grotta ner mig och söka information om bett… Varför? Jo, för att bett påverkar våra hästar så himla olika. Man kan aldrig säga att ”köp det här bettet, det fungerar på min, då fungerar det på din”. För så är inte fallet… Utan alla hästar uppfattas olika på olika typer av bett. Och det har självklart inte enbart med hästens smak att göra, utan en stor del av hästens upplevelse handlar ju självklart om hur ryttaren rider, och för sin hand i klang med hjälperna.

Just nu rider jag Oprah på två stycken tredelade bett. För det är på tredelade bett som jag, än så länge, upplever att hon och jag fungerar bäst på. Men nu är jag ute efter ett rakt bett(ej syntet), men också ett tvådelat. Och det är endast för att variera tryckpunkter i hästens känsliga mun.

Tredelade bett ger störst tryck på lanerna. Speciellt mitt ena tredelade bett som har en platta som mittdel(plattan gör att hästens känsliga tunga blir fri från tryck). Jag ser mig därför omkring efter bett att utvidga min samling med. Och det jag vet sedan tidigare är att Oprah är väldigt känslig för tryck på tungan, trots detta kan hon inte ridas på bett med tungfrihet(då bockar hon av en, haha). Så jag har grottat ner mig i bettsdjungeln och hittat ett spännande objekt.

Bombers Loose Ring Ultra-Comfy Lock Up

Om jag ska jämföra fasta ringar och lösa ringar så fungerar Oprah bäst på lösa, med plattor från Acavallo. Och grejen med detta bett från Bombers är att bettet är utformat efter hästens mun. Tack vare den speciella utformningen, likt ett knackigt ”U”, så blir trycket på tungan mer utjämnat. Och eftersom det är ett bett med endast en brytpunkt så skonas lanerna. Deras ”Lock Up” mundel förhindrar även nötknäppar-effekten som annars uppkommer hos vanliga delade bett. Detta gör att lanerna skonas ännu mer, samtidigt som ”Ultra-Comfy”(det knackiga ”U:et”) gör att trycket på tungan utjämnas.

Så, jag tänkte alltså klicka hem detta. Men först ska jag se vilken tjocklek som Oprah har på sitt andra bombersbett… Sen lägger jag beställningen och får vänta i sisådär två månader.. Hoppas hon kommer gilla det, hahaha…

Detta bett ska alltså, i regel, vara ett av de absolut skonsammaste tränsbetten. Men det är sjävklart lätt att säga så… Speciellt eftersom den huvudsakliga faktorn till ett milt bett är ryttaren som håller i tygeln.

Untitled-1

blogstats trackingpixel
Comments 5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Follow on Bloglovin
Menu Title