Ps of Sweden VS Antares

DA, DA, DAAAAAAAMMM!!!! Nu kommer inlägget som ni länge väntat på! Lite noggrannare presenterat så kommer inlägget handla om nackstycken. Men inte vilka nackstycken som helst – utan om de anatomiska nackstyckena från Antares och PS of Sweden…

Först måste vi reda ut begreppet ”anatomiskt nackstycke/träns”. Vad är det egentligen? Jo, det är träns/nackstycken som är anpassade efter hästens anatomi. Hästen har få muskler på huvudet, men massvis av nerver. Anatomisk utrustning är designad för att inte skapa tryck på dessa ställen. Då tryck på hästens känsliga nerver i exempelvis nacken och bakom öronen(där fokuset kommer ligga i detta inlägg) kan ge negativa följder.

huvud

PS of Sweden är ett välkänt märke på marknaden, och är nog den ledande pekpinnen inom tränsmodet. Men är deras nackstycken verkligen så bra som de vill få dem att framstå? I och med min lilla jämförelse och analys med ett annat anatomiskt nackstycke, har jag kunnat hitta brister i deras konstruktion. Detta bör inte ses som att jag sågar PS of Sweden, för det gör jag verkligen inte. Jag har haft två träns från dem sammanlagt och varit nöjd med hur Oprah fungerat på dem. Men jag har hittat något som fungerar ännu bättre, och detta bör därför ses som konstruktiv kritik, istället för ett slag under bältet.

Hur som helst, jag kommer i detta inlägg att ställa nackstycket från PS of Sweden(modellerna levade & high jump), och nackstycket får Antares Precision, mot varandra i en liten battle. Vi kör i gång och inleder med Antares Precision huvudlag:


Antares
LIN_7220

LIN_7223

Detta nackstycke kommer från Antares och lanserades i början av förra året om jag inte misstar mig? Poängtera det om jag har fel! Men hur som helst så kostar detta huvudlag(endast nackstycke och sidostycken) 2.100 kronor hos Erik. En saftig peng kan tyckas, men söker man kvalité och utrustning som håller vad som utlovas, då är detta nackstycke the shit. Det är inte bara ett anatomiskt nackstycke, utan THE anatomiska nackstycket.

Som ni ser på bilderna ovan så kommer nackstycket i en naturlig position en till ett par centimeter bakom öronen. Sidostyckenas position gör att nackstycket inte glider framåt, och trycker bakom öronen. Utan det ligger stilla där, med utrymme för hästens naturliga öronrörelser.

LIN_7230

Bakom öronen är nackstycket extra tjockt med mjukaste kalvskinn. Skulle alltså nackstycket få för sig att glida fram(för ja, alla hästar ser olika ut), så är det denna ”krockkudde” som tar emot. Men återigen så har jag inte märkt av att nackstycket glidit fram då ”tyngdpunkten” är så pass utspridd tack vare sidostyckenas position.

PS of Sweden
LIN_7249

Ps of Sweden har ett annat utförande på sitt nackstycke. Nämligen en ”platta” som på majoriteten av alla ”anatomiska” träns… Och varför jag gör kaninöron på vardera sida om ordet ”anatomiska” är för att jag inte upplever just detta nackstycke från Ps speciellt anatomiskt. Men det kan självklart skilja sig från häst till häst. Hästarnas huvuden är olika, men då tycker jag att det ska finnas en nödlösning, som det gör på Antares, om det nu skulle visa sig att nackstycket inte sitter helt optimalt…

Hur som helst, slänger du på en femhundring på priset som huvudlaget kostar från Antares, så får du ett komplett huvudlag från Ps of Sweden. Men ja, som ni ser så ligger inte plattan helt ann mot Oprahs nacke. Istället ligger nackstycket i bakåtvikt och fördelar därför inte trycket, något som det enligt beskrivningen ska göra. Varför ligger det i bakåtvikt, undrar ni säkert… Har Oprah ett så konstigt huvud?

Hmm, nja, jag har faktiskt spånat vidare på detta. Speciellt eftersom nackstycket alltid legat i bakvikt, på alla hästar jag använt tränset på. Varför får ni svar på längre ner…

LIN_7261

Jag glömde ta bild på nackstycket när Oprah hade öronen vinklade bakåt. Men som ni ser så finns det inte mycket spelrum. Nackstycket sitter där det sitter, och har en tendens att glida fram emellanåt. Här finns inte heller någon ”krockkudde” som tar emot OM nackstycket skulle få för sig att glida fram och lägga sig tätt bakom öronen.

Antares
LIN_7213

LIN_7216

Nackstycket från Antares är utformat som så att det bara är en tunn läderrem som sticker upp som en båge över nacken. Detta medför att nacken blir helt fri från tryck. Bakom öronen ligger sedan två stora plattor med fyllning av det allra finaste och mjukaste kalvskinnet. ”Tycket” fördelas väldigt bra då ”plattorna” ligger jämnt ann mot hästen.

Ps of Sweden
LIN_7254

LIN_7258

Här ser ni tydligt bakåtvikten som nackstycket från PS ger. Jag tror inte att jag behöver säga mer faktiskt, utan låter bilderna tala sitt tydliga språk. Här ser ni även vecken som uppstår när Oprah för sina öron bakåt(överta bilden).

Men frågan är, varför ligger nackstycket i bakåtvikt, och har gjort på många av hästarna jag testat det på, trots att deras huvudform skiljer sig åt? Jo, det ska jag visa med hjälp av en bild som jag fotade och ritade här nedan… Kolla in och jämför.

Untitled-2

Ser ni? Den vågräta linjen är hur nackstycket BÖR ligga an mot hästens nacke. Nu gör det ju dock inte det på PS tränset, men ni ser också varför… Allt handlar om sidostyckets position, där bettet sitter. Ser ni att det är placerat bak på nackstycket på PS tränset? Inte ”mitt på”? Inte så konstigt att nackstycket lägger sig i bakåtvikt när hästen får på sig det! Antares däremot ha fattat galoppen(ha-ha). Räkna dock bort ”läderflörpen” längst bak som bara håller ihop tränset över nacken. Kolla hur jämt det är fördelat mellan sidostycket och nackstyckets vadderade punkter.

Var sidostycket är placerat ger en enorm påverkan på nackstyckets position. Det är inte konstigt att nackstycket från Ps inte ligger helt optimalt på Oprah, Lillen, Jojo, Picasso och Geniki(alla de hästar som jag testat mina Ps träns på)…

Antares är min solklara favorit. Det ligger perfekt på varenda häst som fått nöjet att prova det. Nackstycket kostar dock en slant mer, men vad är det i jämförelse med veterinärsräkningar, massörer eller en glad häst?

 

blogstats trackingpixel
Comments 18
 • Josefin

  Tänk på att PS ändrat konstruktion på sina senaste kollektioner för att de tidigare legat för nära öronen, nu har de bättre passform.

  Reply

 • Linda Eriksson

  Väldigt väluttänkt och egentligen simpel ”uträkning”! Jag köpte ett PS träns förra året, men när jag såg hur mycket det tryckte lämnade jag tillbaka det. Jag anser inte att ett träns är värd dom summorna om det inte ens sitter som det sägs sitta. Det är väldigt synd eftersom de annars är väldigt fina träns! Men tror du att ett PS träns hade suttit bättre bettlöst?

  Reply

 • Emma

  Precis såhär upplevde vi också PS träns när vi testade Det! Känns som om det skapade mer tryck än att jämna ut det. Du borde skicka en faktura till dem för ditt arbete du gjort med att komma fram till lösningen, haha

  Reply

 • Anna

  Äntligen någon som kan förklara de jag sagt till alla om mina PS träns jag ägt! Jag har haft 3 stycken (High jump, flat out och ett island remont) och ALLA satt så. Sen upplevde jag det som att själva skålen som där öronen ska ligga är helt fel, den kom fel på alla mina hästar och blev som en båge rakt in i örat. Jag har som sagt provat dessa tre på alla mina hästar genom åren (ca 10 stycken) och de har inte legat bra på någon. Äger nu två Antarés och de är dem bästa någonsin :)

  Reply

 • Evelina

  Väldigt intressant och välplanerat inlägg. Intressant att se någon som har gjort lite forskning i det och inte bara skriver massa om det, kul att läsa. Kan säga att jag var väldigt inställd på att pröva PS träns på min häst innan, men efter hört från många(inte bara du) att det ligger i bakvikt och trycker vid öronen har jag valt att avstå. Inte värt pengarna då känner jag. Men de har jättefina saker annars :)

  Reply

 • Kharro

  Mycket bra jämförelse.

  Reply

 • Siri

  Tycker verkligen Antarestränset ser mycket bekvämare ut! Men sen tycker jag kanske att pannbandet på PSet var i kortaste laget, har du provat med ett längre? :)

  Reply

 • Emma

  PS nackstycke som finns på deras Henrik von Eckermann-träns har exakt detta tank med centrerad vikt och luftspalt över mankannen. Dick så tror jag att de tränsen du har är äldre och de är omgjorda, levas slutade produceras för över 2 år sedan (köpte ett då som jag sålde med den hästen, satt perfekt) så att jämföra gammalt med nytt ger inte en rättvis bild. Jämför deras HvE med Antares så ser du helt annat där skulle jag tro.
  Jag har nämligen både HvE och High Jump och på mina hästar sitter de inte alls i bakvikt så det är säkert individuellt. Men som sagt, de har ju ändrat så du borde kontakta dem och få prova lite nytt så ser du skillnad. Värt ett försök.

  Reply

  • Linn Ztrelin Post author

   Nej det har jag inget intresse av. Mina läsare önskade en utvärdering på MINA träns. Då gör jag det :) Mitt PS high jump var från förra året. Även det låg i bakvikt. HvE har jag dock inte provat, och kan inte utvärdera. Men det har jag ju i och för sig inte blivit ombedd att göra heller :) Dock så kan jag självklart göra ek bedömning på olika träns, men absolut inte på min bekostnad.

   Reply

 • Fia

  Grymt inlägg :) Jag vill slå ett slag för stybben (kan inte göra tyska u:n) deras freedomträns har ett enligt mig mer anatomiskt nackstycke än något annat på marknaden.

  Reply

 • marica

  Har aldrig riktigt gillat PS träns då jag tycker ett fler tal träns från dom sitter på just alla nerver på hästens huvud och var det inte de dom ville komma ifrån? Och nu detta nackstycke som sitter på tok för fel… tråkigt för så ‘dyra’ träns.

  Jag själv rider western så det ända jag har är ett nackstycke och sidostycken i ett och inget mer, det är de jag har och ett såkallat ”öra” som fungerar som pannband men det sitter runt örat, detta träns tycker JAG är det absolut bästa, det är inga remmar som går över nerver, möjligtvis lite i nacken, men inte mycket och det sitter så pass löst, men ja skada kan det väll fortfarande bli, men vi sicktar på så lite remmar som möjligt :) Hästarna verkar dock väldigt nöjda med det!

  Reply

 • Alexandra Wirgart

  Lätt bästa inlägget du skrivit tror jag! Jag hade samma problem med ps. Det var inte alls värda pengarna i mitt tycke, tyvärr.

  Reply

 • Louiza Mathiassen

  Otroligt bra inlägg, som enkelt visar dom olika skillnaderna. Superbra att sprida denna kunskap! Mitt PS nackstycke sitter helt okej, men ger ett litet tryck fortfarande på min ponny. Har länge velat köpa just Antares stycket, dels för att du snackat en del om det men också för att det är ett sååå grymt märke!! 😀

  Reply

 • Madeleine

  Well, tack vare dig har jag nu ett nytt nackstycke till samlingen och en gråtande plånbok. Tur hästen verkar tycka om den 😉

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Follow on Bloglovin
Menu Title