Frusen

Usch och fy vad kallt det blivit ute nu! Jag fryser nästan ihjäl i stallet! Eller okej, nu överdriver jag väl en aning, men ni förstår vad jag vill få fram… I morgon får termokjolen åka på, haha! Hur som helst så red jag Oprah i ridhuset i dag. Hon har känts lite knackig och spänd under ett par veckors tid. Det började efter första träningen för Jill. Då fick jag många grejer att tänka på och förbättra för att, med tiden, ge Oprah de bästa förutsättningarna till att hoppa och hålla.

Jag gick nog lite för ”hårt” in i Jills tänk. Jag är trots allt en person som vill att allt ska funka NU. Men sådan tur har man väldigt sällan… Och jag tror det är därför som Oprah känts lite halvdan – jag har gått för fort fram. Hon har inte hunnit ”vänja in” sig i det nya tänket(varken fysiskt eller psykiskt), utan jag körde en mer ”pang på rödbetan” stil. Detta har med all säkerhet medfört både träningsvärk och spänningar under dessa två veckor.

Många gör nog samma problem, att de går för fort fram. I dag släppte jag alla krav och fokuserade bara på att få henne så lösgjord och avslappnad som möjligt. Det fick faktiskt bli en hel del stretch med en ledande innertygel och en helt slapp yttertygel(yttertygel-människan i mig kände sig illa till mods, men detta behövdes). Allt för att få henne att stretcha ut yttersidan, den sidan som jag upplevt ha varit lite extra spänd under ett par veckors tid.

Hon blev faktiskt riktigt fin på slutet. Men jag kommer fortsätta så här under veckans gång. Sedan sakta men säkert ”börja om” igen, och vänja in henne lugnt och sansat till det nya tänkte. Gör om och gör rätt, Linn – var inte för ivrig, allt faller på plats när ni är redo.

Linnstrelin-4Foto: Johanna Blixbo

blogstats trackingpixel
Comments 5
 • Alice

  Har svårt att tro att man kan ”bända & böja” en häst till lösgjordhet.. Kanske inte det du menade heller, men att flytta balansen och energin till bakbenen och utgå därifrån är väl ändå en förutsättning för en lösgjord häst. :)

  Reply

  • Linn Strelin Post author

   Har inte skrivit det heller. Det enda jag skrev är att jag stretchade henne genom ledande tygeltag :)

   Reply

   • Alice

    Hm okej. För att förklara så uppfattade jag väl just det ”strecha med ledande tygeltag” som att försöka böja halsen och nå lösgjordhet genom det. Det känns som att många (och då menar jag inte dig) hoppryttare har en lite skev bild av vad lösgjordhet är. Att sitta på små volter och ställa inåt/utåt med halsen eller flytta runt hästen för skänklarna hejsvejs, gentemot att faktikst ha koll på bakbenen, ryggen och bogen genom korrekt ställning och energi och tryck och allt som ridning nu innefattar är det ju sån skillnad på! Vet att du har varit emot ”innertygel”-ridning så förstår inte riktigt varför du menar att det skulle vara bra att ”släppa alla krav” och leda med innertygeln nu. Det behöver inte vara så svartvitt, liksom :)

    Reply

    • Linn Strelin Post author

     Som du skrev, behöver inte vara svart på vitt. Det var ju inte så att jag satt med en innertygel hela passet. Ber om ursäkt om det uppfattades som så i texten!

     Just det stretchande med hjälp av innertygeln fick jag lära mig av westernfolket i förra stallet. Western är ju kände för att rida sina hästar i en låg och avspänd form, med balans. Att få Oprah avslappnad med hjälp av deras ”trick” gör susen! När hon sedan är avslappnat så får jag ett bra utgångsläge till att börja arbeta på hennes lösgjordhet i hela kroppen :)

     Reply

 • Viktoria

  Kan ha totalt ha missat det, men har du tagit upp skillnaderna mellan din ”gamla” ridstil och ditt nya tänk? Skulle vara intressant och se hur det förändrats :)

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Follow on Bloglovin
Menu Title