Klump i magen

Jag surrade runt på lite olika hästshoppar och hittade detta travbett. I beskrivningen så stod det ”perfekt till svårhanterliga hästar”… Jag vet inte vad jag ska säga faktiskt. Blev mest stum.

Er första tanke?

Skärmavbild 2017-09-07 kl. 18.22.52 copy

blogstats trackingpixel
Comments 28
 • Maja

  Äe fyfan, hade aldrig stoppat det bettet i munnen på min häst om jag hade haft någon. Metallbitarna som sticker upp ser ju helt förjvliga ut. Använder man ett sådant bett tror jag man behöver tänka över sin hästhållning lite. Nu vet jag ju inte hur bettet ska sitta. Men av att bara titta på bilden tycker jag det ser ut som att metallbitarna ska sitta i munnen vilket borde vara helt förjävligt…

  Reply

  • Linn Strelin Post author

   Tänkte med så… Vi vet ju faktiskt inte hur det ska sitta, men samtidigt så ser det inte speciellt bekvämt ut. Och om hästen är ”svår att hantera” så bör man nog jobba med sitt samspel, istället för ”quick fix” i form av smärta(I guess).

   Reply

 • Emelie

  Jag känner att produkter/utrustning som till exempel bettet på bild är ”lösningen” för dom som bryr sig mer om resultat (pengar) än djuret, personer som letar efter quick fix och enligt mig inte bryr sig om djurets välbefinnande. Jag blir på riktigt ledsen över att det finns många som tycker att denna typ av så kallade hjälpmedel är en bra lösning. ”Svårhanterade” hästar är för det mesta missförstådda och behöver mer tid än andra bara.

  Reply

 • Fia

  Näe fy fan jag mår illa av att se det här bettet. Det ser ut som ett tortyrredskap och något jag aldrig skulle stoppa in i någon hästs mun. Jag har ju en häst som skulle slaktas då hon ansågs för besvärlig och svårhanterad men hennes ”besvärlighet” kom ju från att dumma jävla människor misshandlat henne från start och aldrig gav henne en chans att förstå vad dom begärde från henne. Nä alla Torgyrliknande bett, tveksamma sporrar och skarpa grejer i hanteringen går bort för mig.

  Reply

 • Johanna

  Förvisso är det helt sant att saker inte blir värre än vad man gör dem till. Du (till exempel) har ju ett bett med dubbla tyglar som du rider så mjukt och följsamt på att det är mycket snällare än ett vanligt tredelat med en sågande hand. Men bettet på bilden, det GÅR ju inte att få mild effekt. Eller alltså, man stör ju hästen så fruktansvärt mycket att det inte ens är tal om någon fin relation mellan häst och ryttare. Nej fy, det bettet hör inte hemma i en hästs mun.

  Reply

 • Idamaria

  Hade jag tryckt in det där i munnen på min häst hoppas jag att hon skickat mig till månen för då hade nåt varit ordentligt fel i huvet på mig. Vad är det ens för mojänger på det!? Skrämmande att sånt där ens finns..

  Reply

 • Daniela

  Bettet är upp och ner på bilden tror jag, så de extra bitarna kommer ner mot munöppningen… fy vilket bett :(

  Reply

 • Sara

  Tänkte bara skriva att metallbitarna som alla tror ska vara inuti munnen och skramla.. det ska de inte! Det är ett bett med käkbett i ett, de lösa metallbitarna ska vara längst ut på sidorna om bettet, vid hästens mungipor, de är mjukt böjda och formade efter det. Dålig bild på hur bettet egentligen ser ut :)

  Reply

 • Maria

  Enligt veterinären jag hade ut till mitt varmblod (fd travare) förra månaden så sa hon att travvärlden är väldigt öppen för saker.. MEN de är också mycket för quick fix. Min häst hade i början en tendens att kasta mycket med huvudet när jag red. Hon som ägde honom sa att hon brukade rida honom med graman för att förhindra det. Måste då också nämna att han var riden typ tio gånger, innan det bara blivit travad. De hade även använt tungband på honom för att han brukade hålla på väldigt mycket med bettet. Hon dessutom bokat slaktbil åt hästen för att han inte sprang in pengar åt henne, och han var då bara fem år. Tur i oturen att förra häst gick bort så att han fick komma till mig, för han är världens underbaraste kille. Men verkligen så trist att så många bara verkar se pengar och inte måna om hästen. Och måste väl säga att självklart inte det är alla travfolk som är så. (Vill inte få någon arg travmänniska på mig..)

  Reply

 • S

  Håller på med trav (enbart ponny än sålänge). Tyvärr så har dom flesta eller vad jag sett inte tänkt på allt med bettet och dess ”funktion”. Det vanligaste är tvådelat med sidoskänklar neråt..det resulterar ju i att det trycker upp i hästens gomm, klämmer på lanerna osv. Och när hästen börjar tappa bjudningen, bli halta, slutar prestera så vet dom inte vart problemet sitter….snark. Tyvär så är det ju även mycket pengar inblandat, så om hästen inte levererar hos tex en proffstränare så brukar det vara kört för dom flesta..”kan inte en proffstränare lär ju ingen amatör klara det heller”… Den dag jag kommer upp till storhäst så ska jag behålla det tänk jag har nu med ponny, har fått hästar som vart helt utdömda tillbaka med bra resultat samt även kört in en som var ”omöjlig” när jag fick :) jag har fått klagomål, fått berättat vad jag ska göra av ett flertal, men tjiii fick dom 😉

  Reply

 • Emma

  Kör lite fakta om bettet här dådå, det är ett travbett. Många travhästar har en såkallad käk, då har man ett smalt rakt(oftast) bett i munnen utöver det vanliga bettet, käken går över nosryggen, genom nackstycket och fästes i selen, käk används för att ge hästen stöd att hålla huvudet uppe när den blir trött så den kan trava hela vägen in i mål. Bettet på bilden är ett vanligt bett kombinerat med ett käkbett, det som ”sticker upp” fäster man käken i istället för vanliga bettringar, och tömmarna genom bettringarna. I övrigt inget direkt ”elakt” bett, men bra på en hetare häst.

  Reply

 • Caroline

  Annan charmig travgrej: Huvudstång. En stång som man fäster i selen och på huvudlaget så att hästen inte kan vända huvudet åt sidan som stången sitter på. Charmigt. Snacka om quickfix. Brukar säga att jag är glad att jag inte återfördes som dressyrhäst, men är nog tamigtusan ännu gladare att man inte är en travare.

  Reply

  • Johanna

   Eftersom huvudstången består utav två delar, en stång och ett rör som den glider i är det fullt möjligt för hästen att vrida huvudet och den sidan stången sitter på. Däremot hindras den åt motsat håll.
   Förespråkar inte huvudstång eller annan utrustning som tvingar hästen men är allergisk mot faktafel.

   Reply

 • Emelie

  Finns bara två ord som kommer upp i mitt huvud.
  ”Aj” och ”vidrigt”
  Vad är det som gör att en människa tror sig ha rätten att stoppa in vad som helst i munnen på sin häst?
  Blir skogstokig när jag ser sånt här!

  Reply

 • Isabelle Axelsson

  Det är väll inte lika illa som grand prix hästarna i dressyr måste ha?

  Reply

 • Alva

  Fruktansvärt dåligt att skriva och framför allt hänga ut travsporten innan man har sökt upp fakta och vet vad det är man skriver om!

  Reply

  • Linn Strelin Post author

   Sakta i backarna! Att det är ett travbett ÄR fakta. Och det finns INGET fel i att lägga ut en bild på ett bett och fråga vad folks första tankar är. För jag har trots allt INTE skrivit NÅGOT om bettet. Sedan att andra kanske kommenterar deras åsikter, utan fakta, är en annan sak. Inget jag styr över. För jag är ingen diktator. Min enda uppgift är att radera kommentarerna med förtal och överdriva glåpord, resten är upp till individen själv att skriva.

   Kram!

   Reply

 • Emma

  https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-1/2714297/images/2011/dsc00440_148466127.jpg Denna bild visar bra hur käkbett sitter! Och det där metallskramlet ska alltså motsvara de små bettringarna på bilden

  Reply

  • Linn Strelin Post author

   I see! Vad är det till för egentligen? Varför behövs det? :)

   Reply

   • marica

    Travhästar har uppkäk eller uppcheck för att få stöd under loppets gång. Det finns uppkäk som sitter både i munnen med ett litet, litet bett samt att det finns en variant som går under hakan på hästen. Båda fungerar bra och allt beror på vad man har för häst och vilket variant just hästen behöver, finns självklart andra sorter av uppkäk också som är till för olika ända mål.

    Uppkäken är ett hjälpmedel för att hästen ska hålla upp huvudet och samtidigt ge ett stöd om hästen blir trött under loppets gång. Hästarna springer med en naturligt hög nacke i vanliga fall så denna hjälper bara hästen att hålla huvudet på plats. Hästar som inte behöver uppkäk används inte uppkäk på, flera hästar klarar sig utan det.

    Är utbildad travhäst skötare och har varit i diverse travstall under åren, stora som små. Utrustningen vi har på våra hästar kan i mångas ögon se hemska ut, men när man vet utrustningens funktioner så vet man också att vi inte använder utrustningen i onödan eller för att skada hästen. För ingen utrustningen som skadar hästen är tillåtet, som i vilket gren som helst. :) fler frågor, feel free to fråga 😉

    Reply

 • Lovisa

  Vissa här borde besöka ett travstall innan dom skriver massa jävla skit om travet. Sluta skriv massa skit som är baserat på era åsikter och inte fakta. En häst som inte är fräsch springer inte bra, springer den inte bra… vinner den inte. Travhästar blir otroligt bortskämda av sina skötare (alla blir lika bra behandlade oavsett hur bra häsr det är..) och av egen erfarenhet från båda sporterna så ser jag mer ”Quick fix” inom ridsporten än travet. Det finns betydligt skarpare bett inom ridningen än travet. Detta bett är nästan ingen som har längre och det ser värre ut än vad det är och är dessutom felvänt. Bara att kontakta en tränare så kan ni få komma till stallet där ni får se hur de går till. Såklart finns det rötägg men jag blir väldigt upprörd när folk kastar skit på en sport dom inte har någon erfarenhet av. Bara för att det är pengar i sporten så går man oftast inte +…. för att bli miljoner på travhäst så krävs det att man är miljonär från början. 😉

  Reply

 • Julia

  Trakiskt om folk faktiskt köper detta som första åtgärd för att lösa problemen men ev ”bestraffning” istället för det mer rätta motsatta :( Hoppas så innerligt att hästvärlden från alla håll är klokare än så!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Follow on Bloglovin
Menu Title