Queen dubbelmoral – men jag erkänner

Jag vet inte hur jag ska lyckas formulera mina tankar i vettiga ord. Utan jag får helt enkelt, redan nu, ursäkta om inlägget blir lite osammanhängande och sakna en röd tråd samt slutgiltig ”poäng”. Men hur som helst… Jag har gjort en liten ”mini-serie” om min utrustning. Första serien gällde mina träns. I första inlägget berättade jag då om mitt träns från Antares. På det tränset har jag Antares egna pannband ”Stingray”, alltså stingrocka. Då fick jag följande kommentar:

– Du menar att det är gjort av stingrocka? Hur kan du som djurvän stödja handel av stingrocka isåfall?

Varpå jag svarade:
– Jag rider även i läder, dött djur alltså. Så vi ryttare är hemska på ett eller annat sätt. Jag har inte påstått mig som djurvän. Känner inte att man kan kalla sig det om man rider runt i läder, som är slaktavfall.

Som respons på mitt svar skrev då ”M” så här:
– Konstigt påstående att säga sig att inte vara djurvän och samtidigt försöka bortförklara det på det sättet.

Jag svarade då Hur kan det påståendet vara konstigt? Och vart är bortförklaringen? Ser ingen sådan alls? men fick inget svar tillbaka. Slut på diskussionen, typ. ”M” verkar alltså tycka att det är mer okej att rida runt i läder från nötkreatur, än skinn från en stingrocka. Är kossan mindre värd, alltså? Eller? Äsch… Jag vill lyfta detta ämne i alla fall. Höra era egna åsikter. För det var nämligen en annan som kommenterade vår ”diskussion” i kommentarsfältet. Hon skrev:

– Faktum är att skinn från rocka är mer miljövänligt än lädret från kreatur osv. Det har tex fått ersätta krokodil mer och mer eftersom krokodilen är hotad och att det finns ett världsomfattande handelsförbud av just krokodilskinn. Stingrockorna är inte en hotad art och dom används både till mat och skinn. Sen är ju alltid konstskinn bäst men det kan vara svårt att hitta bland just ridsportsartiklar :) Mvh veganen.

Så, nu har ni läst den lilla konversationen ovan, och ur går era tankar? Kan ni kallar er för ”djurvänner”? Jag kan inte det. Däremot kan jag tänka mig att ge mig själv titeln ”sällskapsdjurvän”, om man ska sätta sig i ett fack…

Vi som rider våra älskade djur i läderutrustning är nog dubbelmoralens drottningar/kungar. För visst skulle ingen av oss kunna ha ihjäl ett djur? Exemplevis en ko? Som ändå, mer eller mindre, liknar våra fyrbenta vänner som vi gör precis allt för? Jag vill bli vegan, jag vill omställa mig till vegansk mat helt. Men jag kommer aldrig kunna titulera mig vegan förrän mitt fantastiska, mjuka, hållbara läder blir utklassat av något helt annat, som inte kommer från djurriket. Äckligt, men sant. Ibland har jag även funderat på om man inte kunde ta tillvara på döda människor… Och ja, jag vet, jag är creepy för många! Men på riktigt, skulle inte människohud kunna användas? När man ändå är död, menar jag? Istället för att låta kroppen ruttna bort i en kista efter någon ”oväsentlig ritual”…(sorry alla troende). Några jag känner har exempelvis en lampa gjord på människoskinn, och den ser fräck ut, hahaha! 😉

Vart drar ni gränsen för en djurvän? Hur ser ni på användningen av läderutrustning? Vill gärna höra sunda åsikter från veganer och icke-veganer. Det hade varit intressant!

LIN_4256

blogstats trackingpixel
Comments 24
 • Manda Stillnert

  Jag både äter kött och har läderutrustning till min häst meen för mig är de viktigt att djuren haft de bra innan de gått till slakt .. Därför är jag nogrann med vad för kött jag köper. Men visst så är de väl för alla människor som har häst att de köper träns, grimmor osv? Konstläder är nog inte så vanligt för just den biten vad jag vet ..

  Reply

 • Ebba

  Själv är jag vegan och jag tycker det är konstigt att det inte har kommit bra hästutrustning av fakeläder. Folk tycker att det är dubbelmoral att jag rider, det kan jag förstå. Men och andra sidan beror det ju på HUR man rider. Jag kommer aldrig bli tävlingsryttare, eller rida med tusen hjälptyglar. Det är mitt val. Men sadel och träns är utrustning som faktiskt är nödvändig och då bör det finnas alternativ. Jag tror det är viktigt att hästen också tycker att det är roligt att jobba, då ser inte jag det som utnyttjande. Folk får köpa läderutrustning sålänge det inte finns bra alternativ, men saker man kan byta ut till lika bra saker tycker jag ska bytas ut efterhand. Lite rörig kommentar kanske men hoppas du förstår.

  // Ebba

  Reply

  • Lina

   Tänker precis som du. Det beror på HUR man rider/motionerar sin häst. Det mesta av det lädret jag har är begagnat dessutom. Tar emot att köpa nytt, men sadlar är så viktigt att de passar. Min nästa sadel ska jag dock beställa i veganskt material, en Ghost. Själv har jag veganskt smink, äter för det mesta veganskt och det enda jag har i läder till mig själv är ridskorna.

   Reply

 • Emma

  Jag är inte vegan men äter till 90% helvegetarisk mat, jag kommer nog aldrig kunna leva helt veganskt just i och med hästeriet. Jag tycker också att det är jättekonstigt att det inte kommit något bra alternativ till läderutrustning. Visserligen finns det syntetsadlar – men träns?

  Och jag håller inte med Ebba ovan om att byta ut läderprodukter när det kommer bättre alternativ – det är väl helt klart bättre att ”ta slut” på det man har innan man handlar nytt? Annars slängs ju tränset och har då tillverkats ”i onödan”. Så resonerar jag med andra produkter också. Har du ett par skinnskor, använd dem istället. De köptes ju innan du gick över till att leva veganskt! Sen förstår jag också att många tycker det känns äckligt och därför inte vill ha kvar sina skor (som exempel). Det är när man slänger produkterna ”bara för att” det känns onödigt.

  Reply

 • Elin Svensson

  Detta kommer låta konstigt för vissa men vill ändå ge min syn på saken. Jag älskar de flesta djur, enbart ormar jag avskyr och det är bara för jag har sjuk ormfobi… och ser mig som djurvän men jag kan utan problem avliva ett djur och det låter sjukt jag vet. Främst är det då djur som lider och där man kan påskynda döden vilket jag ser som bättre för djuret och jag hoppas alla kan hålla med på den punkten! Jag har heller inga problem att äta kött, troligtvis har min barndom bidragit på den biten. Är uppvuxen på gård där vi slaktat hemma både grisar, kor, gäss och får och har aldrig fått något sencurerat. Alla djur vi har hemma födds för att förr eller senare bli mat och jag kan med handen på hjärtat säga att jag hellre äter kött från en av våra egna djur än något som är köpt i affären för då vet jag precis hur den individen levt och mått etc plus då slipper individen åka till ett slakteri innan det avlivas. Sen kan jag säga att jag inte enbart äter kött från våra egna djur men allt kött som kommer in i mitt kök är svenskt men målet i framtiden är 100% hemslaktat kött.

  Angående läder så för min del som äter kött så ser jag mer än gärna att man tar hand om hela djuret när man ändå avlivar det både för djurets skull men även för miljön. Sen är det ju precis som du nämt det material som är bäst för hästen på dagens marknad. Men att bara döda för skinnet eller andra exklusiva delar (typ mindre än 10% av djuret) och inte ta vara på hela djuret hade varit big no no för mig samt om det är hotade vilda arter. Så angående pannbandet är det ju då bättre med stingrocka om den faktan stämmer tycker jag!

  Sen tycker jag att är man emot övervägande delen av all livsmedelsproduktionen med djur och användandet av läder så ska man också vara emot användandet av hästar för vårat intresse och att hålla djur instängda mot sin vilja i ett hus. För hur naturligt är det att vi sitter på ett djurs rygg och ”tvingar” dom att hoppa över brädor eller gör för dom ”onaturliga” rörelser? Precis som med lantbruksdjuren är katter, hundar, kaniner etc instängda hos oss, visst en ansvarig ägare tar ut sina djur på promenader flera gånger dagligen men i små skalig livsmedelsproduktion får djuren också komma ut, tyvärr går det inte att säga samma om den storskaliga produktionen som jag oxå kan känna måste bli bättre för djurens skull (men det är en helt annan diskussion då det krävs lite av oss konsumenter för att göra dom förbättringarna och då menar jag inte att sluta äta kött.). Bönderna har precis samma kärlek för djuren som du har för ditt sällskapsdjur för annars hade de inte drivit lantbruk och är väldigt måna om att djuren har det bra, i en storskalig produktion blir detta svårare för det är ju oerhört många fler individer men i dagens lantbruksvärld är man illa tvungen att expandera om man ska kunna enbart leva på lantbruket och inte ha ett vanligt jobb vid sidan om. Vart jag vill komma med detta är att alla djur vi håller antingen för livsmedelsproduktion eller som sällskapsdjur lever onaturligt men de får kärlek och omvårdnad och vi använder dom för vårt nöje! Enligt min åsikt ska man då avstå all form av djurhållning om man är emot livsmedelsproduktionen! Oavsett de två olika ”grenarna” finns det röthål där djur far illa och det gäller vid konsumtion av livsmedel från djur att göra val, köp inte kött i butik, köp det direkt från bonden! Då kan man både se hur djuren har det och man kan även påverka om man ser några i dina ögon brister.

  Detta blev en extremt lång och något osammanhängande kommentar samt att jag svävar inväg från frågan (är sämst på att uttrycka mig i skrift), det finns så ofantligt mycket man kan diskutera och vrida och vända på kring detta ämnet men detta är ett axplock av mina tankar och åsikter kring frågan/ämnet

  Reply

 • Sissela

  Jag resonerar att djuret inte slaktas för mitt träns skull, utan för matens skull. Om man inte tar till vara på lädret utan istället skickar det till destruktion slängs ju användbart material, vilket ju inte är bra utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Om lädret däremot inte var en restprodukt vet jag inte hur jag hade gjort med min utrustning.

  Reply

 • Agnes

  Jag äter inte kött men jag rider i läderutrustning. Resonerar som så att det är bättre att faktiskt använda djuren som slaktas än att ta köttet och kasta bort resten. Med tanke på vilken påverkan ffa nötkött har på miljön så är det ett oerhört slöseri att bara ta de ”bra” delarna och slänga resten. Nej, då är det bättre att ta tillvara på resurserna och faktiskt använda allt, även om det ideala självklart hade varit att inte använda animaliska produkter alls.

  Reply

 • Amanda

  Jag håller delvis med ovanstående då jag tycker det är mycket viktigt att djuren mår bra och lever under sunda förhållande innan de dör, för dö kommer de att göra tillslut ändå, precis som vi.

  Jag förstår ändå hur ni resonerar, att djur ska sätta livet till för våra nöjen/näringsintag och vill man inte vara en del av det så FINE by me MEN

  Köttindustrin är inte bara masslakt och miljövandalisering. Våra köttkreatur såsom får och kor bidrar till öppna landskap och till ekosystemet (det argumentet håller inte för gris&kyckling men de industrierna är förkastliga i vilket fall, bojkotta gärna)

  Och vi kan ju inte gärna släppa ut kor och får i det fria heller? De bidrar faktiskt till vår välfärd vare sig vi vill eller inte. De ingår i både företag och industri samt att de betar markerna. Så mycket arbete och inkomst som en besättning får omsätter är värdefullt för sverige som välfärdsland.

  Sen tycker jag att om djuret ändå ska dö kan man likagärna använda så många delar som möjligt, som skinn och dyl. istället för att låta resterna ruttna bort till ingen nytta.

  Detta är väl ur välfärds-och djurhållningssynpunkt, miljöaspekterna är ju naturligtvis annorlunda

  Reply

 • Marica

  Har faktiskt inte tänkt på det så mycket tills jag läste sitt inlägg.. dubbelmoral yes. Jag själv rider hästarna med läder som kommer från djur, till och med en special beställ sadel som är gjort i ett lättare läder… låter ju sjukt egentligen. Ett djur har fått dött/eller har bara dött och har blivit min sadel!?!? Låter ju läskigt när man skriver det och säger det högt… Skulle inte kalla mig djurvän heller. Fast man kan ställa frågan också: vad är en djurvän?

  Sen förstår jag inte när man skriver/säger ”jag äter kött eller använder läder från djur om jag vet att djuren haft det bra innan” sällan det stämmer och det är sällan djuren har det bra innan slakt, hela deras liv går ut på att vänta tills dom ska dö, typ. Om dom inte själv dör eller typ avlivas av ägare, tex…. ocksåen konstig menig tycker jag. Jag själv har smugit in vegansk och vegetarisk mat i lin kostcirkel det ända negativa just nu är att jag blir dålig i magen (TMI)

  Reply

 • Evelina

  man kan ju alltid bli vegiteran, och det är på väg med bättre konstgjorda läder sorter men när de väl kommer till ridsporten vet jag inte.

  Reply

 • Johanna

  Jag är vegetarian. Jag ser detta som lyxkonsumtion och det är inget som jag skulle kunna hålla på med. Låt mig förklara.

  Min häst har läderutrustning. Anledningen är att den utrustningen är anpassad och utprovad enligt konstens alla regler till min häst. Däremot skulle jag inte haft något emot att rida i en syntetsadel om det passade min häst.

  Att gå ifrån den ”nödvändiga” utrustningen och gå på detaljer, som i detta fall stingrocka, är helt emot vad jag skulle kunna göra. Liv har tagits enbart för att du ska känna att din sadel och ditt träns är lite snyggare. Det tycker jag är helt galet. Funktionen hade varit densamma utan stingrockeläder.

  Det är för mig lyxkonsumtion. Den typen av konsumtion som kostar liv utan att det för någon som helst nytta. Som att föda upp krokodiler för att någon ska kunna gå runt med en ”sååååå snygg” väska i krokodilskinn. Skamligt om man frågar mig :)

  Reply

  • Linn Strelin Post author

   Så det är alltså okej att döda djur för att du ska ha en sadel, än att döda ett djur för att göra ett pannband? Det förstår jag inte, dött djur som dött djur. Man dödar fortfarande. Man sätter oskyldiga liv till på grund av egoism. Sak samma om det är en detalj på ett pannband eller en ”nödvändig” sadel. Ett oskyldig djur har fått sätta livet till. Inget är mer hemskt än det andra.

   Reply

   • Johanna

    Jag skrev aldrig att jag tyckte det var ok att döda djur för att jag ska ha en sadel. Däremot anser jag det vara ett nödvändigt ont i min ridning att ha sadel och träns då jag både tränar och tävlar dressyr. Min utrustning är som jag skrev utprovad och det var vad som passade. Inget i syntet gjorde det. Därför resonerar JAG så som jag skrev. I den mån JAG kan så väljer jag bort lyxkonsumtion som inte bidrar med någon sorts funktion. Visst är jag lika egoistisk som ens har en sadel. Det sa jag heller inget om. Men ska jag nu vara egoistisk så känns det bättre för mitt samvete att minimera den egoismen i största möjliga mån. Exempelvis genom att inte köpa ”snygga” läderprodukter eller äta kött :)

    Reply

 • Moah

  Konstgjorda material har ju sällan bra hållbarhet, men det är också värt att ha i åtanke att de inte är särskilt bra för miljön heller. Oftast är fejkskinn och liknande material tillverkade av olja. Så jag skulle säga att det är mycket bättre att ha utrustning som är tillverkad av äkta skinn och se till att ta väl hand om den, så att grejerna håller länge :) Däremot vore det ju intressant att återanvända material för att tillverka ny utrustning, det skulle jag kunna tänka mig att testa!

  Reply

 • Alma

  Själv bor jag på en bondgård med mjölkkor samt några hästarna.

  Reply

 • Alma Håkansson

  Hej! Själv bor jag på en bondgård med mjölkkor samt några pållar. Tänker personligen att lädret består av ett dött djur. Ett djur (nötkreatur eller någon annan) som skulle dött oavsett om jag vill använda skinnet eller inte. Denna teori kan nog många tänka att, jag är hemsk och hur kan jag vara en sån mördare, alltså som
  bonde. Men jag tar lika väl hand om mina kor som jag gör med hästarna. Kossorna är mitt liv! Men jag kan äta dom och kan använda skinnet.

  Lite flummigt och jag kommer säkert få dödshot men men min åsikt. Peace out

  Reply

 • Emma

  Hej!
  Jag har varit vegan i 4 månader (?) så är inte jätte insatt.
  När jag blev vegan tänkte jag att sadel, träns kan jag ha kvar. Det är saker jag redan har införskaffat och även om jag säljer min utrustning och köper syntet har jag ju ändå lagt pengar på läder.
  jag skulle köpa ett hackamore för att skona hästens tänder när hon ändå hade vila
  ( problem med tänder och bett ).
  Det är i läder. Visst, helst skulle jag velat lagt pengar på ett syntet. Men jag hittade inget som passade och på de som passade var syntetet sjuukt dåligt.
  Upplever att läder ”formar sig bättre”. Min häst måste också ha utprovad sadel för att han har svårt att fördela trycket jämt och det är svårt att hitta en sadel i syntet som jag kan få utprovad. Hittade en som kostade 35 000 kr, men vill man lägga pengar på något som har vart sämst? Syntet?
  Men en sak som jag alltid kollar upp är hur djuren har haft det. Har de föds upp endast för att göra läderutrustning av de, eller tar de sjuka, gamla djur. Men tyvärr så stämmer det sällan och det är hemskt.
  Lädret håller även bättre, och eftersom vi håller på med en sport där utrustningen SKA klara svett och vatten kan jag med säkerhet säga att syntet håller sämre. Har testat sjukt mycket syntet under alla år och blir lika besviken varje gång.
  Tillverkning av syntet tär mer på naturen vilket läder inte gör.
  Så jag är väll lite både för och emot.
  Vissa tycker dessa resonemang är bra och vissa kommer bli förbannade. Men alla har vi egna åsikter.
  Och när någon frågar mig ” är du vegan”
  Svarar jag ”jag är vegan med undantag”

  Reply

 • Greta

  Använda människohud? Jag tror inte att det är bra. Då först och främst har inte människor samma tjocklek på huden som tex en ko. Så det hade nog inte blivit en bra sadel eller träns.
  Tycker att man ska ha respekt för den som har avlidid.
  Många väljer att donera sina organ och kroppsdelar. Men det är för att hjälpa andra människor som behöver dem för att överleva.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Follow on Bloglovin
Menu Title