Vi tackar för oss

Ni som följer mig på instagram och Facebook vet redan hur det gått.. Beskedet i dag var väntat, jag hade det på känn. Men ändå brast jag ut i tårar när veterinären la fram det, svart på vitt. Visst är det konstigt? Jag har varit förinställd på det här beskedet i två veckor nu, ändå har jag brutit ihop under ett tiotal gånger sedan beskedet. Människan är svag. Usch, jag hatar att gråta. Blir arg. Men hur som helst så är vår tid på tävlingsbanan över. Oprah bör inte hoppas mer eller ansträngas något speciellt.. Hon har officiellt blivit min promenadhäst, helt enkelt.

Det känns så otroligt tråkigt att behöva räkna bort det vi båda älskar. Oprah älskar att hoppa, speciellt under tävlingssammanhang. Jag har aldrig träffat en häst som varit så nöjd med tillvaron som Oprah är under tävlingsdagarna. Hon är lugn och behaglig – ingen stress, ingen press. Bara glad, med självförtroendet på topp. Hon njuter, som smör för hennes själ.

Vad upptäcktes under veterinärbesöket?
Oprah har blivit lite gallig i knälederna igen – bak. Det finns en liten inflammation som ligger och lurar. Operationen för ett år sedan har alltså inte hjälpt i den mån vi önskat.. Och på grund av bakknäna lägger hon mer tyngd på fram, vilket jag känt väldigt tydligt i ridningen under de senaste veckorna. Vi ultraljudade bara ett framben, det som hon hade en blödning i gaffelbandsinfästningen på förra året. Och ja, blödningen är tillbaka. Antagligen i båda frambenen eftersom hon ömmar på samma ställe. Veterinären kunde också se att något låg an och tryckte lite lätt mot senan. Vad minns jag inte, jag slutade lyssna där någonstans…

Hur som helst är inflammationen liten, och blödningarna pyttesmå. Alltså betyder det att jag återigen varit uppmärksam och hittat problemet i tid – innan det hunnit utvecklas till något värre. Oprah fick båda frambenen stötvågsbehandlade, och bakbenen behandlar Axel med IRAP när han kommer till Linköping den 20:e.

Hur ser planen ut nu?
Jag beslutade mig i dag för att låta Oprah bli promenadhäst. Det finns ingen anledning till att ”försöka igen”. Hon håller inte, och jag vill ändra riktning innan något värre händer. Oprah må älska hoppningen och tävlandet, likaså jag. Men ibland(läs hela tiden) ger livet oss en smäll på käften, och då tvingas man tänka om. Oprahs sköra kropp hindrar henne från att prestera, men den hindrar henne inte från att leva. Min gula häst är jätteglad och verkar inte besvärad över sin situation, och så länge hon beter sig som hon gör så kommer hon också att finnas kvar i livet.

Oprah går i förtidspension, helt enkelt. Och hon avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp!

Hur känner jag?
Ledsen, besviken men samtidigt tacksam. Tacksam för att jag ändå får ha henne kvar, livslevande. Men också ledsen över att jag tvingas ge upp något som jag också tycker är jättekul. Jag vill ju göra det här med Oprah, min kompis. Men vårt kapitel på hoppbanan slutar nu.

Tack Oprah för att jag har fått glänsa vid sidan av dig, du är fantastisk! Nu ska jag ge dig det liv du förtjänar.

bloggis

blogstats trackingpixel
Comments 39
 • JenniferDressage.se

  Saknar liksom ord för hur ledsen jag är för din skull… Såklart skönt att hon får vara kvar i livet men samtidigt så himla tråkigt att hon inte håller för träning & tävling. Styrkekramar till dig!! <3 <3 <3

  Reply

 • Ida

  Usch som du har kämpat för den hästen :( Den kan inte vara roligt att få det beskedet men skönt att hon håller som promenadhäst iallafall och att du vill ge henne det livet. <3

  Tror verkligen att du gör allt du kan för henne och om det skulle visa sig att hon lider tror jag att du kommer fatta rätt beslut då också :)

  Njut av att hon fortfarande lever, det hade ju ändå kunnat vara värre liksom <3

  Reply

 • Sätilaryttaren.se

  Vad ledsen jag blir av att läsa detta! Hur ser en framtid i avelsboxen ut för Oprah? Är hennes skador i bakknäna något som kan ärvas vidare? Om det inte finns någon risk att det förs vidare så hade jag betäcka henne ❤

  Reply

 • Milla

  Så otroligt tråkigt :( ni har kämpat väl och tur ändå att hon förmodligen håller som promenadhäst. Är inte avel något alternativ då hon verkar ha ett otroligt psyke?

  Reply

 • Katrin

  ❤️❤️❤️❤️❤️

  Reply

 • Karin

  Wow….Du är så sjukt jävla stark!!!! Blir förvånad över dig hur du varje dag (trots alla miljoner motgångar) kan få ett besked och snabbt som attan ta ett beslut som är så lite egoistiskt som möjligt. Fick tårar i ögonen och du är värd så mycket lycka som en dag kommer nå dig!!!

  Reply

 • Amanda

  Nej, usch vilket beslut. Även fast hon älskar hoppning och tävling. Så älskar hon nog lika mycket att vara en chill häst. Du som kämpat med denna häst och man ser hur mycket du ställer upp för henne dag in och dag ut.

  Reply

 • Ellen

  Linn, du har verkligen gjort ALLT du kunnat. Från skötsel med allt vad det innebär till upplägg & ridning. Och du har direkt känt när något varit på tok. All heder till dig, Oprah har världens bästa ägare.

  Stora styrkekramar.

  Reply

 • Matilda

  Men vad synd att det blir såhär men vilken djurvän du är allstå! ser mycket av de du tänker o gör i mig sjäv faktiskt! Men hur tänker du nu? Vet ju att du pratat om att avla på henne men är det fortfarande aktuellt eller kommer du göra så som du gjorde med picasso? Låta henne gå som promenadhäst och ha en ny tävlingskompis?

  Reply

  • Linn Strelin Post author

   Förstår att det blir mycket frågor! Lovar att komma ut med en ”del två” så snabbt som märkligt. Känner att jag behöver smälta allt innan jag börjar planera. Och när jag är redo så lovar jag att skriva ner mina formuleringar i ord ASAP!

   Reply

 • Ebba

  Blir otroligt ledsen av att läsa detta! Både du och Oprah har kämpat så hårt och länge. Du har varit så noggran med allt. Saknar ord. Massa kramar <333

  Reply

 • Erika

  Fy va tråkigt linn! Men kan du inte betäcka henne? ❤ så du får ett fint föl efter henne iaf ❤

  Reply

 • Evelina

  Usch vad jag blir ledsen för er skull. Du har kämpat och lite till med denna häst, Oprah kan inte få en bättre ägare än du. Du är grym och mitt hjärta blöder när jag läste detta. Du ska veta att tracka inte ner på dig själv, du har gjort allt och lite till för denna underbara häst<3

  Reply

 • Sofie

  När jag fick höra av veterinären att min ponny inte skulle hålla till hoppning eller ridning bröt jag också ihop. Jag grät massvis när hon blev skadad, innan och efter varje återbesök och bröt ihop totalt när hon blev utdömd. Jag grät för att ponnyn själv inte förstår att hon är skadad utan galopperar så glatt i hagen ändå och det gör mig så ledsen att hon inte ska få göra det hon älskar mest i livet. Jag är så fruktansvärt ledsen för din skull men såsåså glad att Oprah får vara kvar i livet ❤️❤️❤️

  Reply

 • Johanna

  Verkligen så tråkigt att höra. :( Men jag blir så glad över din inställning till det hela. Du säger inte bara att ”jahapp, då gick det inte att göra nåt mer med den hästen då” utan du ser värdet i Oprah som individ, som en kompis, inte bara en maskin att rida på. Fler människor som du behövs!

  Reply

 • Anette

  Jätteledsen för beskedet du fick, men blir samtidigt så genuint glad över människor som du som inte bara pratar om hur mycket de älskar sin häst, utan också verkligen bevisar det när det verkligen gäller. All cred i världen till dig!!!

  Reply

 • Maria

  Sorgligt och tråkigt, klart att du blir ledsen.
  Jag tycker inte man ska avla på en häst med så dålig hållbarhet, fattar inte att folk ens kan föreslå det. Hade hon blivit skadad genom yttre våld hade det varit annorlunda, men en häst som inte tål normal träning har inget i aveln att göra. Förstår att det är frestande att ta föl på ett älskad sto men dålig hållbarhet är den sämsta egenskap en häst kan ha.

  Reply

 • JuliaW

  Alltid beundrat hur du orkar hela tiden. Du har aldrig gett upp med någon av dina hästar men samtidigt ändå tänka på deras bästa och inte egoistiskt. Oprah är nog tacksam som får vara i din ägo. Hoppas att bakknäna inte är ärftliga så du kanske kan få en följs efter henne! Hon lär ju vara en grym mamma!

  Reply

 • Sandra

  Usch, började typ gråta när jag läste detta. Så himla tråkigt men samtidigt så himla, himla fint. Massa styrkekramar till dig, Oprah kunde nog inte fått ett bättre hem. Tänk om alla hade samma tankesätt som du!

  Reply

 • Frida

  Som sagt supet tråkigt för er båda men ni sluta med flaggan i topp Tror absolut hon kommer hålla för ridning efter ett tag och det finns ju mycket annat man kan göra som tur är Du kanske ska köra in henne Hon skulle bli en snygg draghäst och hon har ju bättre proportioner för det än som hopphäst så det borde hon kanske klara jag börja köra in min gamla häst när hon va 29 för jag inte ville belasta hennes rygg mer så det är aldrig försent att börja med ngt nytt Kämpa på ❤❤

  Reply

 • bella

  Du har alltid sån jäkla otur, usch för den!!

  kramar till dig och gulis <3

  Reply

 • Alva

  Massa kramar till dig, Oprah kunde inte fått en bättre matte än dig Linn, du är helt fantastisk <3 så hemskt att ni drabbas utav detta, ni som är ett sådant tema.

  Reply

 • bea

  Usch så himla tråkigt! Stor kram

  Reply

 • Smilla

  Så himla synd, verkligen. All kärlek och styrkekramar till er <3

  Reply

 • Sanna

  Tycker du är så grym och så stark Linn. Du gör verkligen allt för dina hästar. Det är så imponerande att se hur du orkar, hur du aldrig ger upp. Det är en riktig kämpe. Tycker det är så orättvist för dig att du ska få vara
  med om allt detta jobbiga. Men ändå så kul att du kan ha henne kvar. Hoppas på all lycka till dig. Tror på karma och du är full med god karma, det kommer komma till dig en dag är jag säker på.

  Reply

 • Johanna

  Jag saknar ord.. är så hemskt ledsen för din skull.
  Du är så stark som kämpar på trots alla motgångar. Och så fantastiskt oegoistiskt av dig att ge upp det ni brinner för, för Oprahs skull.

  Jag värderar din hästhållning högt och du är en stor inspiration Linn! Hoppas att vi får fortsätta hänga med dig och din Lilla Gul i eran vardag fortsättningsvis också!

  Reply

 • Marielle

  Verkligen jättetråkigt… Lider med dig Massa styrkekramar till dig och pussar på mulen till O

  Reply

 • Lovise

  Så himla tråkigt att läsa :(

  Reply

 • Johanna

  Tårarna kom lite smått när jag läste i genom inlägget och jag beundar dig till tusen för hur fin du är mot Oprah oavsett vad som händer står du vid hennes sida. Jag önskar er all fortsatt lycka <3

  Reply

 • Alice

  Åh <3
  Har gått igenom nästan samma sak med min ponny, uppåt 10 år med tävling och träning utblandat med flera igångsättningar och konvalescentperioder på grund av diffusa småsaker osv. Det kändes som vi aldrig riktigt fick komma igång innan nästa smäll, och det tär så sjukt mycket på en att varenda dag känna efter om hästen kanske har ont idag. Kände mig så himla hjälplös när vi gång på gång åkte in till veterinären bara för att min magkänsla sa att något inte stämde, och vi åkte därifrån mer förvirrade än innan. För snart ett år sedan åkte vi för en sista gång till veterinären (denna gång 6h bort för att få bästa möjliga uttalande) och fick beskedet att det inte var något större fel på ponnyn förutom att hans kropp inte var lämpad för träning, och att ju mer jag försökte desto mer skulle jag behöva behandla. När beslutet togs att han skulle bli förtidspensionär var jag såklart jätteledsen, besviken och arg på mig själv för att jag utsatt honom för år av träning och tävling. Men mest av allt kände jag mig lättat, för nu äntligen var det över.

  Lycka till med Oprah, tror det komme bli hur bra som helst även om hon inte går att avla på och "bara" får gå som promenadshäst. Det är väldigt underskattat, hästar är trots allt väldigt mycket mer än tävlingsmaskiner!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Follow on Bloglovin
Menu Title