Min fotoutrustning

Jag får määääängder med frågor gällare mina kamera, objektiv samt fotoinställningar. De två förstnämnda frågorna kan jag besvara, men när det kommer till inställningar så kan det variera så enoooooormt mycket. Allt beror på vad jag ska fota, hur mycket rörelse det finns, ljuset, djupet osv osv. Det går verkligen inte att fastställa vilka inställningar jag använder vid ”just sådana” tillfällen. Men nu ska jag berätta vad jag fotar med! Och tro mig, jag har fått uppdatera min utrustning efterhand… För det är inte billigt. Som ridsport, typ… Haha!

Vi kan börja med mitt kamerahus! Huset kommer från Nikon och modellen heter D610. Innan denna kamera hade jag en D5300. Och innan min D5300 hade jag en D60, som även var min första systemkamera ever! Min D610 är min första kamera som fotar i fullformat. Och denna köpte jag i begagnat skick. Nypriset är annars ca 14.000 kronor.

nikon-d610-body(195805)_3_Normal_Extra

När det kommer till objektiv så har jag två stycken. Ena fotar jag smågrejer samt porträtt med. Och med det andra så fotar jag rörelse, så som ridbilder. Jag kan berätta om det lilla först. Det som jag fotar mest med, typ porträtt och alla ”randombilder” ni ser här på bloggen, är ett 50 mm från Nikon. Vill ni söka upp det så använd ”Nikon AF-S 50mm f/1.8G”. Bländaröppningen är stor vilket gör att det går att fota hyfsat med när ljuset sviker eller när man vill få en oskarp bakgrund. Detta kostar strax över ett par tusen. Köpte det nytt för ca 2.300 tror jag! Eller så fick jag det i studentpresent… Minns inte exakt! Hur som helst så hade jag ett annat innan detta. Jag hade ett Nikon 1,8 D 50 mm. Det funkade, men det fanns inget autofokus… Något som var ganska jobbigt, haha! Men det var ju billigt, så jag fick nöja mig med det objektivet på gymnasietiden 😉

nikon-af-s-50mm-f18g(160932)_1_Normal_Extra

Mitt andra objektiv är min senaste investering, och också det som tagit längst tid för mig att köpa. Jag har haft hela tre stycken olika objektiv innan jag äntligen lyckades köpa detta. Objektivet jag pratar om är Nikons 70-200 med en bländaröppning på 2,8. Sök på ”Nikon AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8G” så får ni upp det. Tack vare detta objektiv kan jag ta knivskarpa rörelsebilder! Dock har jag inte riktigt lagt ner tid på att lära känna mitt ”nya” kamerahus i kombination med objektivet än. Men jag måste göra det under sommaren. Hur som helst så kostade detta nästan 23.000 kronor. Så då kanske ni förstår att jag fått ”jobba mig upp” stegvis.

Mitt första zoomobjektiv var ett Tamron AF 70-300/4-5,6 – billigt. Sedan bytte jag till ett Nikon AF-S DX 55-200/4-5,6 och därefter till ett Tamron AF SP 70-200/2,8. Det senaste från Tamron är en piratkopia av det jag har nu. Så de är snarlika, men det skiljer trots allt nästan 20.000 kronor mellan dem två, och det finns ju en anledning till det… Men det från Tamron fungerar utmärkt till de som inte vill lägga så mycket pengar, men ändå få en ok kvalité.

Untitled-1

Jag har inga planer på att ändra något i min kamerasamling. Så här kommer det se ut nu och jag är jättenöjd! Jag har kämpat ihop till denna lilla familj och den ska vara komplett tills något slutar fungera, haha! 😀 Det är stopp på dyra kamerainköp, alltså.

blogstats trackingpixel
Comment 01

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Follow on Bloglovin
Menu Title