”Iprenmannen”

Det är helt otroligt vilken genomslagskraft sociala medier har! Och jag som bloggare älskar det. En man som sägs ha sexuellt ofredat unga tjejer under tjugo års tid har nu blivit av med sin tränarlicens. Men ja, det tog flera år innan något hände. Och allt började med ett blogginlägg… Starkt, riktigt starkt. Eller en ”häxjakt” på sociala medier som tränarens anhängare vill kalla det. För dem tror ju att han är oskyldig, såklart. Det är avundsjuka småtjejer som förstört hans liv. Eller? Tja, vi väljer själva vilket sida av historien som vi vill stå på.

Hur som helst, tränaren kommer i mitt inlägg döpas till ”Iprenmannen”. Varför? Jo, för att de är så himla lika, om man ska kunna få skämta lite i en allvarlig situation som denna… Hur som helst! För några år sedan träffade jag Iprenmannen för första gången. Han kom till vår klubb och anordnade en hoppkurs som gästtränare. Jag fick upp ett gott öga för honom, för dels så visste jag inte vilka rykten som cirkulerade, och jag tyckte att hans sätt att lära ut hoppning var bra. Markarbetet å andra sidan föll mig inte i smaken, men det var så individuellt.

I alla fall så bloggade jag om hoppkursen, och kommentarerna gick varma. Majoriteten av kommentarerna kunde jag inte publicera. För jag som bloggare har ett ansvar över kommentarerna som jag väljer att godkänna på min blogg. Och ja, någonstans i mig ville jag inte tro på kommentarerna som skrevs. Tills mina bloggkollegor kom med berättelser från olika delar av landet. Men jag valde att inte tro på dem heller, det var mer något som vi skämtade bort. Och som vi fortsatte skämta om, tills allt uppdagades igen tack vare en ”mammabloggare”.

Iprenmannen började, efter att jag tränat för honom, skicka mejl till mig. Vi hade en mejlkontakt under en tid, och jag fick uppfattningen om att han bara var väldig snäll. Inte kunde alla dessa rykten stämma om honom? Dessa tjejer, som spridit dessa påståenden om honom, måste bara ha missuppfattat hans snällhet som flört – inget annat. Tillslut bjöd han ner mig till klubben i Skåne, som han sedan skulle komma att bli sparkad ifrån. Jag behövde inte ordna med boende, sa han. Allt skulle lösa sig när jag väl kom ner. Och efter att ha berättat detta för mina vänner, så beslutade jag mig för att ta med en kompis.

Jag slutade träna för honom. Inte utav någon direkt anledning utan mest för att det rann ut i sanden. No hard feelings, liksom. Jag har respekterat honom som tränare trots dessa rykten. För det var ju bara det jag trodde dem var, lösa rykten som uppkommit på grund av att han ”bara” varit snäll. För det var han, väldigt snäll. Men när blogginlägget från ponnymamman blossade upp så började bitarna fall på plats. Jag har grottat in mig lite mer, lyssnat på människors berättelser och pratat med andra erfarna hästmänniskor som ”varit med” under en längre tid. Alla frågar sig samma sak – varför har ingen satt ner foten tidigare? Han har trots allt blivit sparkad från flera ridklubbar(sammanlagt tre), av den enkla anledningen att han dragit sig till småflickor i beroendeställning…

Iprenmannen var väldigt duktig på att prata, han visste vilka ord han skulle ta till för att bli omtyckt. Alla ponnymammor var som lindade runt hans lillfinger, och för ponnyryttarna var han en snäll farbror som skulle hjälpa dem på vägen till toppen. Jag tror Iprenmannen kommit undan, i alla dessa år, för att han varit högt uppsatt i ridsporten – samt för att han var, och är, väldigt duktig på att prata om manipulera människor. Han är smart.

Jag har varit ganska oinsatt i diskussionen kring Iprenmannen, enda till jag fick reda på, genom SVT Dold, att han erkänt att han faktiskt haft sex med en av sina elever. Som då var 15/16 år. Den här tjejen festade med sina vänner på nyårsafton, ett vittne ska ha sett Iprenmannen och tjejen stapplandes bredvid honom. Hon ska, enligt vittnet, varit så full att hon knappt varit kapabel till att prata. Och istället för att köra hem flickan till sina föräldrar eller till någon vän, så kör han hem henne till sig själv – och ligger med henne… Jag tror att vi alla som varit så pass onyktra, att vi knappt kunnat prata, kan sätta oss in i flickans situation. Kroppen är som bedövad, ingen styrka finns, man kan inte göra något. Och detta håller, as usual, inte i rätten. Det är inte olagligt att, som äldre man, ha sex med någon som är 15/16 år. Lagen är skev, som fan. Det kanske är lagligt, men det är fan högst olämpligt.

Historien ovan äcklar mig. Han har ju ändå erkänt att han haft sex med den unga flickan, som var hans elev. Men ja, i ridsporten verkar det vara okej för många – tydligen. Men skulle en 15 årig tjej ha sex med sin 50 åriga mattelärare i högstadiet så skulle det vara en heeeeeeeelt annan sak, eller hur? Jag spyr.

Hur som helst så har Iprenmannen blivit polisanmäld tre gånger. TRE GÅNGER?! Det är helt otroligt! Speciellt när det gäller sexualbrott eftersom det är så himla svårt att bevisa, tyvärr. Och därför gör tjejer osäkra – vågar jag anmäla, eller vågar jag inte? Dessa tjejer vågade anmäla, men fallen blev(som vanligt) nerlagda. Trots att olämpliga sms fanns med i bilden… Däremot så blev det väldigt intressant när en person jag diggar väldigt mycket, gick ut med hans namn på Facebook. ”Hon tog den för laget” skrev hon. Man får väl tycka vad man vill om det inlägget, men jag diggar henne i alla fall. Hon om någon är en fantastisk person att ha i ridsporten, och är en enorm förebild för unga tjejer. Om polisen nu väljer att lägga större vikt på hennes uttalande, som kan klassas som förtal, än alla sexuella anmälningar som Iprenmannen fått på sig – då skrattar jag åt samhället.

Och förlåt mig, Iprenmannen. Men jag kommer aldrig få upp ögonen för dig igen, oavsett om du är oskyldig i fallen om polisanmälningarna. För du har ändå erkänt att du haft sex med en ung, osäker, tonårstjej. Och bara den informationen räcker för mig. Det kanske är lagligt, men det är högst olämpligt.

Många tycker att situationer som dessa inte ska diskuteras i sociala medier. Men det är precis vad de ska göra. Fall som dessa ska inte döljas, så länge de hålls på en schysst nivå – utan förtal. Det är ett problem. Upp med det över ytan bara! Klicka HÄR för att se avsnittet från SVT Dold.

DSC_0235

blogstats trackingpixel
Comments 17
 • Nicole

  Vilket bra inlägg och du lägger fram din åsikt väldigt bra! :) Jag som dock inte vet vem han är eller någon av dessa flickor känner mig väldigt neutral i detta. Jag kan välja att va trevlig mot båda parter eftersom jag inte vet vad som är sant och inte. Är de så att nu detta är falska rykten så är de ju förtal som cirkulerar på dessa bloggar :) jag hoppas man kommer finna svar eller få ett erkännande !

  Reply

 • Mona

  så bra skrivet! Tack vare att det sk. drevet startade när inte rättssamhället och Sv. Ridsportsförbundet agerade så blev det ju till stopp och tjejerna fick till slut upprättelse. Inga nya behöver bli drabbade av honom. Tyvärr så finns människor i vår närhet Linn som fortfarande tror att det är en häxjakt på en oskyldig man . Jisses .

  Reply

 • Bonnie

  Grymt bra skrivit! Synd bara att detta är så vanligt bland tränare i ridsport, hade önskat att alla dom tjejerna som fallit offer för L*** hade fått lite rättvisa med.

  Reply

 • Emma

  JÄTTEbra att du tar upp det här! Jag håller med dig helt i det du skriver och tror att det är superviktigt att det börjar pratas om detta så att tjejer i framtiden vågar säga till/anmäla nästa gång nåt sånt här sker.

  Reply

 • Elsa

  Fantastiskt Linn!!!❤

  Reply

 • Sätilaryttaren.se

  Jag träffade en kriminalkommissarie för några år sedan. Vi pratade om just pedofiler och tyvärr finns de i just ridsporten oxh friidrotten.
  Jag hoppas att personerna som änvänder tränaren förstår att de har större delen av ridsporten utövare bakom sig, att vi stötar dem. Jag vet flera stora tränare som så fort de fick reda på sanningen bröt alla kontakter med den misstänkta tränaren. Jag hoppas att all uppståndelse som detta har fått gör att ridsportsförbundet tar större kraftsamlingar mot såna här personer. Det kanske dags att börja kräva utdrag från polisregistret innan en tränare får sin licens. Även ridklubbar borde begära utdrag för att få vissa uppdrag i klubben, få hålla träningar (utan att ha licens) med mera, det kan stoppa några iaf..

  Reply

  • Ella

   Problemet är att belastningsregistret endast visar domar, d.v.s. när misstankarna har lett till en fällande dom. Misstankeregistret/RAR kan man inte begära ut på samma sätt. I det här fallet är personen inte dömd för något, så en sådan slagning hade inte givit någon information. Men jag tycker precis som du att man absolut borde begära ett utdrag ur belastningsregistret för den som ska arbeta med ungdomar på det här sättet, det gör man ju bl.a. för skol- och förskolepersonal. Det viktigaste tror jag är att man inom ridsporten har en väldigt tydlig policy och klara regler för vad som gäller, och de kan gå längre än vad som straffas som sexualbrott enligt lagen. Såvitt jag förstår är det det man diskuterar nu. Ett disciplinärt ansvar kan vara väldigt verkningsfullt i de här sammanhangen, och det viktiga är att frågorna ständigt diskuteras och att det finns ett klart och tydligt avståndstagande från hela branschen som alla som någonsin rider eller tränar i ett stall känner till. Jag hoppas verkligen att det kommer, för det här är inte okej, även om det inte nödvändigtvis går att styrka i en domstol, och den inställningen måste stå klar för alla.

   Reply

 • JuliaW

  Mycket bra inlägg! Tycker det var bra av SVT dold att ta upp detta och att man får höra båda sidorna. Kanske man har förhindrat tjejer nu från att bli drabbade av denna manipulativa person…

  Reply

 • Johanna

  Även jag tycker det är fantastiskt bra och viktigt att du tar upp detta! Som så många säger; dessa otäcka människor kommer alltid att söka sig o finnas bland barn och unga. Vi måste uppmärksamma vad som sker och lära ut integritet och vad som är rätt och fel. Heja Linn!

  Reply

 • Emma

  Håller med Sätilaryttaren, det är så konstigt att det krävs belastningsutdrag när man ska arbeta med barn och ungdomar – men inte inom idrotten? Där barnen ofta spenderar nästan lika mycket tid som i skolan… Som Björn Eriksson sa: det är ingen rättighet att träna barn och ungdomar!

  Reply

 • M

  Anledningen till att det har fått pågå så länge är att dels är han som du skriver duktig på att prata, att manipulera rent ut sagt. Dels så har de som försökt stå upp mot honom blivit trakasserade, mobbade och utfrysta.
  Lyssna bara på mamman som påstår det är avundsjuka tjejer. Hon har själv en dotter som tränar för honom. Båstads ordförande uttalade sig med otroligt dumma ord innan styrelsen där avgick. Mansgris.
  Jag känner flera utav de utsatta och med en sån kultur så förstår nog de flesta hur svårt och tufft det är för så unga tjejer att orka, våga och stå upp mot det när det knappt är ngn fucking vuxen person som vågar stötta.

  Reply

 • Alicd

  Att sexuella trakasserier överhuvudtaget förminskas e hemskt. Var själv med om det på Valborg. En klasskompis till mig höll fast mig, hångla med mig och tafsa. När jag tagit med loss och sa att jag behövde fä sa han ”ifall jag får ha på din röv” vilket jag som allt annat sa nej till men han gjorde det självklart ändå. Man känner så maktlös. Och kompisar runtomkring (framförallt) killarnas förminskar händelsen och bara ”det va inte så farligt”. Tycker det är fel av samhället att förminska sådanna viktiga händelser. Att nu Iprenmannen utryckt sig för grovt i sms mm är lika illa och borde inte förminskas. Det borde tas på fullaste allvar. Fy fan för dagens samhälle.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Follow on Bloglovin
Menu Title