När oturen vänder

Jag har aldrig haft något flyt under mina år som hästägare. Mina tidigare två hästar hade skador med sig från köpet, som jag inte visste om. Men med det sköra hästhjärtat jag har, så har det aldrig funnits något tvivel på att behålla dem. Min mardröm var, och kommer alltid vara, att hästen man häver köpet på lämnas tillbaka och säljs vidare – till någon som inte förstår dem och bara anser att de är ”dumma”, när de i själva verket bara har hysteriskt ont. Usch, jag ryser av tanken! Nej då är jag nöjd med mina beslut, trots att det både krossat mitt hjärta och inte direkt gynnat min ekonomi. Men det kändes, och känns, bra i magen – för mina hästar sågs som egna individer, de fick ärliga chanser och ett ”bra” avslut…

Hur som helst så var Oprah min första friska häst, trodde jag. Sen visade det sig att hon hade någon typ av ”medfödd benskörhet/tidig artros” i bakknäna. När jag fick reda på det så blev jag självklart helt förkrossad. Men vår fantastiska veterinär tyckte att vi skulle ge henne en chans, en operation. Operationen genomfördes för nästan exakt ett år sedan. Och ingen kunde veta hur resultatet skulle bli, vi kunde bara hoppas. När rehabiliteringen skulle börja och igångsättningen ta vid så beslutade jag och en hovslagare att sätta på Oprah de omtalade skorna från Duplo. Sagt och gjort, hon fick ett par dyra Duplo… Ett tag efter skobytet blev hon halt, fast på ena frambenet. Oprah hade fått en pytteliten blödning i gaffelbandsinfästningen, orsakat av de ”fantastiska” Duploskorna. Skorna togs bort och ett par vanliga spikades på. Och så här långt verkar all otur ha upphört, förhoppningsvis.

Oprah känns mycket, mycket bättre än tidigare. Det är en enorm skillnad att hoppa henne nu! För som det var förr, tja, då var hon överallt. Studsade hysterisk och sprattlade med benen. Sådan blir hon inte längre, vilket känns som ett gott tecken! Hon är glad och efter varje tävlingshelg så glittrar det i ögonen på henne! Hon vet att hon är min stjärna och hon älskar att få komma ut och visa upp sig på tävlingsbanorna igen. Min guldhäst!

Jag hoppas, innerligen, att oturen vänder helt för oss nu. Jag vill inte, och orkar inte, med fler bakslag. För jag kan inte göra saker annorlunda… Jag kan inte vara mer noggrann än vad jag redan är, med allt. Men det känns skönt att vår nya hopptränare även är Oprahs equiterapeut. Hon vet hur Oprah känns i muskulaturen och kan se hennes rörelsemönster från marken. Tryggt.

DSC_0633
Avspänd på prisutdelningen. Hon känner sig hemma där… 😉

blogstats trackingpixel
Comments 4
 • sonny

  Jag kommer alltid heja på er! Ni är grymma och eran jävla kämpaglöd (Hjärtögon)

  Reply

 • Camilla

  Härligt att höra att det börjar kännas lite ljusare igen (att det varit utan otur ett tag… flyt på g!).

  Jag har också haft det rätt motigt, mycket oflyt och tunga perioder de senaste åren.
  Nu har jag en relativt ny häst, haft henne 3,5 månad och det är en sån där ”dum” häst. Eller ja – det är vad tidigare ägare tyckt. Hon är inte(!) inköpt som projekt utan skulle vara min nya tävlingskompis – men visade sig ha ett ordentligt bagage, jag fick problem redan första ridpasset och sen har det rullat på. Nätdetektiv som jag är har jag fått tag på fd ägare och fått lite historik på henne. Hon har sålts 2ggr pga att hon varit för svår och de fd ägare jag pratat med har gett omdömena ”knäpp”, ”galen i ridningen” och ”kan göra lite vad som helst”. Hon har hållit på såhär 3-4 år, så det är inte direkt ett nytt problem….

  1 juni har jag bokat en hel genomgång på klinik för att se om hon har ont någonstans (och isåfall har hon haft det i flera år) eller om det bara är dålig grundutbildning och en häst som inte vill vara med längre. Inte roligt när man haft hästen såhär kort tid men hon försöker verkligen säga något, nu ska jag bara lista ut om det är vård eller terapi hon behöver.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Follow on Bloglovin
Menu Title