Let’s talk about… BETT

Jag äääääälskar att prata om bett. Dels för att det finns så himla många olika typer och modeller, och dels för att det finns så himla många blandade åsikter. Vissa ser inget fel i att betsla upp hur som helst, vissa tycker att bett är djurplågeri och andra är likgiltiga och vill inte ge sig in i debatten. När jag var yngre så testade jag allt på min ponny Picasso. Jag hade bett med en, två, tre olika brytpunkter, raka bett, fasta ringar, d-ringar, nova, nathe, tredelat ”flippan” med snöre som kärna, vanligt flippanbett, kimbelwick, gags, sötmalm, peewee, tredelade gummibett och hela köret. Jag har provat maaaaaasssooooor! Dels så tyckte jag att det var kul, och dels så var Picasso väldigt het så det var svårt att hitta ett bett som passade. Sen i tonåren så var jag otroligt lat i markarbetet… Då var det lätt att göra olika ”quick fix” med bett.

Oprah är väldigt känslig i munnen, som jag nämnt för er tidigare. Jag satte in ett rakt berisbett med tungfrihet i munnen på henne en gång. Vad hände då? Jo, hon bockade i väg med mig… När hon stannade så lyckades jag hoppa av och tränsa av samt byta bett, haha… Så Oprah är tydligt när det kommer till utrustning. Gillar hon det inte så visar hon det, annars så lär jag känna.

Ju äldre jag blivit, desto mer öppen och ödmjuk har jag blivit till information och nya studier. Jag vill hålla mina bett så ” simpla” som möjligt. För det är så Oprah trivs. Men jag lyssnade på en intressant podd där Lisen och Jens Fredricsson pratade om bett och nosgrimmor. Då sa Jens att det inte finns något ”milt” bett. För alla bett kan vara milda i rätt hand och på rätt häst, samt att alla bett kan vara skarpa i fel hand. Det var väldigt bra sagt!

Detta är betten som Oprah rids på just nu(uppifrån och ner):
Bett 1 – TRUST Flexi Soft Big Loose Ring
Bett 2 – BERIS Supersoft Loose Ring
Bett 3 – STÜBBEN Golden Wing Gag

LIN_0916

LIN_0917

 

Bett 1 – TRUST Flexi Soft Big Loose Ring
Oprah rids på detta bett i markarbetet. Mundelen är i gummi vilket hon gillar. Dock är det rakt så jag känner inte att jag kommer åt henne på samma sätt som med ett delat bett. Men det är nog mer eller mindre en smaksak. Hur som haver, sidodelen har stora runda ringar. Jag kan tänka mig att det kan ge lite hävstångeffekt. Det är i och för sig inget jag märkt av. Men bettet har ingen möjlighet att ligga an mot Oprahs överbett at all, vilket var det som gjorde att jag valde size XL på ringarna. Sen ett måste när det är lösa ringar – bettskivor.

Pris på bettet ca 800 – 900 kr beroende på vart man köper det.

LIN_0918

LIN_0919

LIN_0921

Bett 2 – BERIS Supersoft Loose Ring
Detta är mitt nyaste tillskott. Det nya bettet från Beris som är så gott som ”överrörligt”. Du kan vika det hur som helst – supermjukt. Jag fick en väldigt bra känsla på bettet under de två första ridtillfällena. Sen tog Oprah alldeles för mycket stöd på det och blev istället tung i handen. Så jag kommer bara använda bettet i perioder, när jag känner att det behövs. Kan tänka mig att bettet skulle funka bra på unghästar som ska lära sig att söka sig neråt, då bettet verkligen inbjuder hästen till att ta ett stöd. Eller till hästar som bara, överlag, har svårt att suga och ta stöd på bettet.

Pris på bettet ca 800 – 900 kr beroende på vart man köper det.

LIN_0924

LIN_0925

Bett 3 – STÜBBEN Golden Wing Gag
Detta bett från Stübben har jag ridit längst med på Oprah. Rider med det i hoppningen, på uterittarena samt under vissa markarbetetspass. Och ja, det är fortfarande mitt favoritbett! Både Oprah, Picasso, Mel, Jojo, Lillen och ja, alla hästar jag haft under en längre tid har älskat det! Sidoplattorna(guldvingarna) ser till att bettet alltid är i rätt position. De erbjuder även optimalt skydd för hästens mun. Kombinationen rostfritt stål och en nickelfri välsmakande koppar-komposition(90% koppar, 7% järn och aluminium) gör bettet extremt starkt och pålitligt. Sen så går det att använda på fyra olika sätt beroende på hur skarpt man vill ha det. Jag använder det dock som ett vanligt tredelat, förutom den senaste gången jag tävlade – då hade jag tygeln i den nedersta ringen.

Bettet kostar ca 850 – 1.000 kr beroende på vart man köper det.

LIN_0926

LIN_0927

 

Där har ni mina nuvarande bett! Men som ni säkert vet så är jag på jakt efter ett annat bett att tävla på. För  när tävlingsnerverna kommer in i bilden så blir Oprah stark. Hon är inte stark under framridningen eller framhoppningen, men när hon släpps in på banan så kommer oxen i henne fram och då har jag inte mycket att sätta emot. När jag däremot tävlade senaste gången i Vikbolandet så satte jag tygeln längst ner i guldvingsbettet, vilket funkade super! MEN, det är nu när utomhussäsongen drar igång som jag vet att jag kommer få problem. Eller problem och problem… Lisen och Jens nämnde i podden att man borde vara positiv om hästen blir stark på tävling. För ligger de på lite extra så är det ofta ett tecken på att de tycker tävlandet är roligt. Men då kan man ju behöva betsla upp.

Eftersom Oprah är så känslig så kan jag inte sätta in vilket bett som helst i munnen på henne. Jag hade planer på att införskaffa ett babypelham. Men när jag var hos Sharpman och klämde på ett så kände jag bara nej, Oprah kommer inte gilla det här. Hon kommer inte gilla sidodelen, för det är ”för mycket”. Så jag köpte inget… Jag har även, för lääääängesen, testat ett flippanbett på Oprah med rak gummidel från Nathe. Det gick hon inte heller bra på. Hon la sig istället på mundelen i en protest mot sidodelen. Så det gick inte heller… Sedan testade jag att hoppa henne på ett baucher bett med en tredelad mundel som hade lösa ringar. Det gillade hon inte alls… Jag tror mundelen blev för mycket för henne. Hon gillade inte de lösa ringarna och reagerade för mycket. Hon studsade hellre på stället vid ett tygeltag. När vi styrde upp på hinder så ville hon ju liksom ligga på och hoppa, men hon blev frustrerad på bettet och studsade fram istället.

Nu går tankarna om att skaffa ett curbgag. Bettet ska ridas med två tyglar – ett i gagstrapen och ett i den vanliga ringen. Dock har jag sett att vissa rider bettet med bara en tygel, och då med tygeln i gagstrapen. Något som jag vet inte skulle funka på Oprah då hon är så pass känslig, och för att jag själv endast vill använda lite styrka vid behov. Mitt mål är trots allt att kunna rida på ett så ”simpelt” bett som möjligt…

Nåväl, remmen ska gå under hakan vilket gör att ”tryck-effekten” inte ska bli i nacken – som ett vanligt gags. Ett vanligt gags verkar ju på hästens känsliga nerver bakom öronen samt hissar bettet i munnen, något som jag inte anser optimalt eller schysst mot hästen. Då blir det lätt att den knäpper av istället och får nosen bakom lod = ett nytt problem att ta itu med. Men men, återigen till detta curbgag. Jag har även hört att styrkan ska komma gradvis när man tar i tygeln som man fäst i gagstrapen. Styrkan kommer alltså inte plötligt, som på alla andra ”skarpare” bett.

Det kan vara värt att prova. Då rider jag henne på ett vanligt tredelat, eller rakt gummi. Sen, när hon blir insläppt på tävlingsbanan, då kan jag använda curbgaget precis i den grad jag behöver – om jag nu skulle behöva det alls.

Åh, detta med bett är en djungel! Men det är så förbaskat intressant! Det är en konst att kunna kombinera nosgrimma och bett så att det ska passa både en själv och sin häst. Jag är dock otroligt glad över att äga en häst som Oprah, en häst som verkligen visar och bestämmer vad jag får sätta på henne och inte. Det får mig att tänka utanför ramarna, analysera och diskutera. Nyttigt, och förbannat lärorikt.

Untitled-3Jag är lite velig när det kommer till dessa två bett… Oprah går bäst på tredelade, men bettet finns bara från 12,5 och uppåt. Oprah har 11,5 och jag vill inte rida med för stort bett när mundelen är delad… Dock har jag hört att de är små i storlekarna, men men… Det är ju inte säkert att jag lyckas få på bettskivor heller. Ser ut som ringarna är ganska stora, samt så sitter gagrepet i vägen… Hmmm..

 

 

blogstats trackingpixel
Comments 27
 • Sanna

  Håller med, det här med bett är verkligen en djungel. :) Jag är ganska tudelad – själv vill jag rida på ett enkelt bett. Jag har absolut inget emot folk som på ett klokt vis betslar upp. Däremot tycker jag mycket illa om ”quick-fix”-grejen, när folk som kanske inte behärskar ett skarpt bett byter bara för att det blir enkelt.

  Reply

 • Manda Stillnert - En blogg om Vardag/Häst/Foto

  Svårt de där, rider på tredelade bett bara numera då hästen trivs bra på de :) Alla i söt malm för tillfället 😉

  Reply

 • gintare mullback

  hej du har alltid så snygga bilder på bloggen vilken kamera fotar du med och vilket objektiv har du.

  Reply

 • MalinKalin

  Jag tycker också det är väldigt intressant med olika bett :)

  Reply

 • Anny

  Jag har en ponny lätt blir stark som oxå är väldigt känslig i munnen. Jag brukar rida henne på ett likadant golden wing som du men när jag hoppar (främst inne) så blir hon för stark på detta då jag måste rida ihop henne mer så istället brukar jag rida på ett vanligt rakt babypelham som brukar funka bra men som är i skarpaste laget då det har en kärna i metall men om jag inte hittar på nu så tror jag att poponchini (elr hur de stavas) har gjort ett pelham som är mjukt i mundelen. Om du inte har gjort det så tror jag kanske att det kan vara en ide att kolla lite på det :) Annars kanske en ide hade kunnat vara att sätta gagsidostycken på goldenwinget och sedan rida med 2 tyglar där :)

  Reply

 • Emma

  Hej!

  Min ponny är extremt het i hoppningen och jag har fortfarande inte hittat något bett som hon går bra på. Men har heller inte vågat testat köpa några nya om de inte är bra. Hon är väldigt pigg och har mycket energi. I dressyren går hon väldigt lätt och då rider jag på ett vanligt Nova bett och tredelat. Men när det kommer till hoppningen så bara drar hon iväg och det gör att vi får alltid fel avstånd till hindrena. Har du några tips på bett som jag kan testa som är snälla men ändå skulle fungera? Kram, Emma

  Reply

 • Anna

  Stubben gör absolut de bästa betten enligt mig. Rider vår ena ponny på ett delat bett och känner absolut skillnad mot ett ”vanligt” delat bett. Han suger tag mer i bettet och tar för sig!

  Reply

 • Maja

  Hej Linn!!
  Även jag tycker att det är spännande med denna bett-djungel. Hur folk väljer att använda dem osv. Jag själv har en rödhårig dam som hatar allt och protesterar på minsta lilla som hon inte tycker om. Men gags har verkligen funkat. Hon är inte stark men heller inte känslig och på tävling laddar hon på ordentligt. Hoppar runt som en känguru och protesterar på varenda tygeltag. Men gags med dubbla tyglar, en i bättringen och en i gagstrapen har varit det som passar henne bäst. Perfekt eftersom man kan välja hur man vill använda det, behöver man mycket ”styrka” kan man använda mest tygeln i gagstrapen och har man koll på läget så kan man mest använda tygeln i den vanliga bättringen. (Använder annat bett vid markarbete för att hon inte ska slippa undan jobbet).
  Jag skulle verkligen ge det där gagset en chans om jag var du! Hoppas du hittar ett bett som ni båda gillar

  Reply

 • Emilia

  Åh, bett är så intressant! Jag kan lätt sitta och bara googla på bett när jag har lite tråkigt och sen bara sitta i flera timmar och bara kolla och läsa och suga i mig ny information som jag kanske inte hade innan 😀

  Reply

 • Klara

  Min kompis har curbgaget som är tredelat. Har själv satt på bettskivor på det bettet och det funkar super! Är ganska lätt att sätta på bettskivorna man måste bara ta bort ”bandet” men det är lätt att ta av och sätta på igen! :)

  Reply

 • Saga

  Ungefär hur tjockt är BERIS Supersoft Loose Ring? Är ett Nova bett tjockare eller smalare? :)

  Reply

 • Saga

  Ungefär hur tjockt är ett BERIS Supersoft Loose Ring? Är ett Nova bett tjockare eller smalare? :)

  Reply

 • Sandra

  Åh, de här med bett är verkligen så svårt! Har lite samma problem som du, mitt vanliga tredelade med fasta ringar funkar hur bra som helst vid uteritter, dressyr och hoppning i ridhuset. När man hoppar på utebanan eller är iväg någonstans blir han dock himla stark, och är ju inte alls kul att behöva slita och dra för att kunna stanna :( testade ett kimblewick bett, men slutade med att jag ramlade av efter en kvart, hehe, så ja ganska tydlig häst där med. Pelham tyckte han inte heller om, så det blir lite svårt att veta hur man ska gå vidare. Men det är intressant, bra inlägg!

  Reply

 • Josefina

  Trots att jag är ”bettlös:are” så tycker jag det här med bett är oerhört intressant! Älskar att sitta och läsa om dem och se vad folk använder även om jag själv sitter med 5-6 bettlösa alternativ i stallet. :)

  Reply

 • Daniela

  Bett är så himla intressant, det är så kul att sitta och läsa om bett och fundera på hur de fungerar osv :)

  Reply

 • Felicia Enderborg

  Min röda D-ponny var helt crazy, rödhäst och sto brukar ju vara en trevlig kombo( 😉 ) och jag fick lov att bestämma till 90% för annars gick det ej att rida i hoppningen, men jag hade vanligt 3-delat med lösa ringar i guld, testade(ca 3ggr) ett likadant i silver då jag Hr silverspännen men så stack hon bara så bytte tillbaka och vips så funkde allt igen! Så guldigt rekommenderas!

  Sen min rödas helsyster avskydde de 3-delade och fick tips av en equiteraput att testa vanligt rakt m fasta ringar och det är iprenicp det enda hon funkar på- rakt!

  Sen har jag en ridhäst som funkar bäst på 3-delat d-rings med kopparrulle, vanligt rakt äppelbett+ acavallo bettskivor(de ger på något vänster lite hävstång, funkar super) och så rider jag på hack.

  Har också testat allt möjligt, Nova, Pessoa, rakt m fasta, rakt m lösa, 3-delar, 2-delat, babypelham, d-ring, eggbett ja det mesta och tycker bara en sak- starkt löser inget om man inte testat allt under och det inte funkar

  Reply

 • Emma

  Vilket bett skulle du helst rekommendera, beris bettet eller ett Poponcini? :)

  Reply

 • N

  Tycker att de e så sjukt intressant detta med bett. Har en superkänslig häst men otroligt stark o het. Vi ska sadla om till dressyr, från hoppning eftersom hon inte håller till 100% för hoppträning/tävling. Red henne på pelham vid hoppning (baby) men de har/hade en tendens till att bli för skarpt, jaktbett gillade hon inte. Ute får jag knappt stopp på henne med pelhamet. O nu ska jag lyckas med att hitta ett dressyrbett som jag ska lyckas att rida henne på haha… Ska bli spännande att hör vad tränaren har för tips Rider med ett tredelat tränsbett nu o de funkar väl ok.. Denna bettdjungel alltså..

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Follow on Bloglovin
Menu Title