Oprahs foderstat

I samarbete med KRAFFT.

Under Oprahs igångsättningsfas så har hon gått på en foderstat som foderrådgivarna på KRAFFT räknat ut. Jag gjorde en analys på mitt grovfoder, berättade hur Oprahs form såg ut samt hur mycket hon tränades och all bakgrundshistorik kring henne i allmänhet. Utifrån den informationen jag kunde ge, samt grovfoderanaysen, kunde foderrådgivaren på KRAFFT skräddarsy en foderstat till Oprah.

KRAFFT ger gratis foderrådgivning!
För individuell rådgivning ring eller maila Krafft Direct: 020 – 30 40 40 eller direct@krafft.nu.

Under mina år som ägare av Oprah har jag hunnit testa en mängd olika kraftfoder. Men sedan några år tillbaka har hon bara gått på kraftfoder från KRAFFT. Det är det foder som fungerat bäst på henne och hennes mage. Och detta skriver jag inte bara för att jag gör ett inlägg i samarbete med dem(för jag är brutalt ärlig, oavsett), utan det är för att det är sanningen.

Detta är Oprahs foderstat i alla fall:
10 kg hö
1 kg KRAFFT Muscle Up.
Då tillsätter jag nästan enbart protein eftersom jag har den energi jag behöver från höt.
Ca 1,5 dl KRAFFT Miner Vit (denna kommer byta namn till Miner Balance P under våren)
Denna för att balansera upp min Ca/P kvot.
0,5 l KRAFFT Sensitive Mash
Endast för att hon ska äta upp sina tillskott.
3 msk salt
2 msk djävulsklo
1 msk munkpeppar
40 g nyponpulver


KRAFFT MUSCLE UP
LIN_8438

Ett extra proteinrikt kompletteringsfoder med låg andel stärkelse. Ger ett koncentrerat tillskott av kvalitetsprotein (främst potatisprotein). Extra högt innehåll av aminosyrorna lysin och metionin. Lämplig vid akut brist, ökat behov, eller risk för underskott av protein.

Oprah får detta på grund av hennes grovfoderanalys samt för att hjälpa henne komma tillbaka till formen hon var i innan operationen.

Läs mer HÄR.


KRAFFT MINER VIT
LIN_8440

Miner Vit byter design och kommer även byta namn till Miner Balance P. Innehållet är detsamma liksom förpackningsstorleken. Ett pelleterat mineraltillskott för att återställa mineralbalansen vid kalciumrik grovfodergiva.

Läs mer HÄR.


KRAFFT SENSITIVE MASH
LIN_8448

Havrefritt specialfoder med råvaror som t ex äpple, morot, jäst och linfrö. Ska blandas med varmt eller kallt vatten och stå i ca 15 minuter före utfodring. Kan med fördel användas för att öka hästens vattenintag, stabilisera hästens vätskebalans, för snabbare återhämtning efter prestation, eller vid andra situationer där hästen har ett ökat vattenintag (diarré, kolikkänslig häst etc.).

Oprah får detta för snabbare återhämtning samt för att hon tycker att det är så förbaskat gott så att hon äter upp sina naturliga fodertillskott.

Läs mer HÄR.


SALT
LIN_8442

Vanligt fodersalt. Oprah kan inte ha en vanlig saltsten i boxen för hon käkar upp den i brist på annat…


DJÄVULSKLO
LIN_8446

Djävulsklo är bra för muskler och leder och kan användas vid ledproblem, artros(ledinflammation), reumatiska besvär samt vid muskelvärk och ömhet. Djävulsklon kan ges i förebyggande syfte samt vid redan uppkomna problem, till exempel till äldre hästar för att förebygga eller minska stelhet och stimulera rörligheten, vid igångsättande av häst efter vila eller skada, vid galliga leder eller svullnader i ben samt vid ömmande och värkande muskler. Örten har anti-inflammatoriska och smärtstillande egenskaper.

Oprah får endast denna ört under igångsättningen. När lådan är slut så kommer ingen ny inhandlas, då jag är rädd för att örten ska hjälpa till att dölja eventuella problem i framtiden. (KARENSTID)


MUNKPEPPAR
LIN_8443

Det fungerar lika bra på hästar som på människor(tydligen). Vanligtvis ger man det till ston som överbrunstar, är ilskna, griniga eller allmänt svårhanterade(går även att ge till valacker). Forskning på människor visar att örtens hormonliknande substanser påverkar hypofysen och balanserar hormonavsöndringen. Vilket på så sätt gör att hormonella ston blir mer tillfreds.

Oprah överbrunstar som tusan och mår riktigt dåligt vid brunst. Hon svarar däremot riktigt bra på munkpeppar! (KARENSTID)


NYPONPULVER
LIN_8444

Nypon är en stark antioxidant och anses vara ett oöverträffat medel mot slitna och värkande leder. Hästar med gamla skador får ofta artos i lederna och då brukar nypon ta bort smärtan. Utöver detta har nypon en stabiliserande effekt på blodkärl och hindrar sammanklibbning av blodplättar. Det innehåller bland annat även galactolipid som minskar inflammation och nedbryning av broskcellerna samt hjälper till att ersätta skadadat brosk. Sedan innehåller nypon även vitamin-C, järn, kalcium samt bioflavonider – färgämne med en starkt antioxidativ effekt.

Detta tillskot är perfekt för Oprahs bakknän. Även jag själv har börjat äta det. (KARENSTID)


KRAFFT ger gratis foderrådgivning!
För individuell rådgivning ring eller maila Krafft Direct: 020 – 30 40 40 eller direct@krafft.nu.


Vad ger ni för foder till era hästar?

 

blogstats trackingpixel
Comments 23
 • Tess

  Mina två hästar som jag har är den ena 21 och den andra 15. Dom båda får ca 11kg hö om dagen, 1,5kg krafft grund, 0,5kg krafft Mash, B vitamin, krafft biotion och glukosamin. :)

  Reply

 • lotta

  har efter att ha provat mängder med färdigfoder försökt gå tillbaka till havre och kornkross. linfö, olja, mineraler, speedibeet, lusern. morötter eller äpplen efter säsong.

  Reply

 • Sätilaryttaren.se

  Jag har den lyxen att ha eget hö så jag kan bestämma själv (typ eller vädret har lite att säga med) när det ska slås. Jag har valt att slå mitt hö lite senare, efter blomning då näringen sjunkit lite vilket gör att jag kan ge hästarna mer foder utan att överstiga energin (de är tjocka som de är ). Tore får 16 kg (stor irländare 9 år), Håjt 15 kg,( ridtravare 16 år) Ambra 13 kg(pensionerad ridtravare 20 år) och Memory 13 kg (fjording 7 år).
  Eftersom jag har eget hö så blir det väldigt billig för mig (tror jag räknade ut att jag betalar max 20 öre/kg) vilket är bra för plånboken med 4 hästar

  Reply

 • JuliaW

  12 kg hö om dagen sen sensitive mash, Groov protein och magnesium :)

  Reply

 • Cicci

  Alla 3 äter hösilage med lite krubbskrammel bara för att de andra hästarna i stallet får. De hade lätt klarat sig på hösilaget och lite mineraler :-) ett föl/åring, ett digivande sto och en fälttävlanshäst. De två stora varit svårfödda men har genom att lära sig äta många kilo börjat klara sig på hösilage. Går åt 50 kilo om dagen till de tre eftersom de får så mycket de äter (även om det är typ 170% av deras egentliga behov) så det är tur att jag har en bra bonde som ger bra pris :’D blir ändå klart billigare än när jag fick ge kraftfoder 😉

  Reply

 • Camilla

  Just nu äter min 26kg hösilage/dag, 5dl lucern + 5dl betfibermix (som såklart blötläggs).

  Reply

 • Majsan

  Stora hästen får 11 kg hö, lite müsli, lite mineraler, äpplen, morötter, minesyl och endofor. Ponnyn får 5,5 kg hö, lite müsli, lite mineraler, äpplen och morötter.

  Reply

 • Linnéa

  Hippo grov. Mash vid tävling och salsa gräs/lussarn om dem tappar hull. Aldrig varit mycket för tillskott. Tror på att höet är det viktigaste :) kram!

  Reply

 • JenniferDressage.se

  Hehe min D-ponny äter mer hö än Oprah Hon har fri tillgång i hagen och efter första balen gått åt har jag räknat ut att hon äter nästan 10 kg/dag av den sen får hon ca 3-4 kg till inne. Men hon börjar bli gammal och har fallit ur efter senaste skadan så jag fodrar på tills hon fått upp hullet. Har faktiskt precis köpt Muscle Up från Krafft också, trots att jag egentligen inte alls gillar pelleterat foder, men nu måste jag snabbt få upp proteinet för henne så testar det och hoppas på bra resultat. :) Sen får hon Hestekraft Extra, lite Havre och Betfor samt Nypon, MSM och Hyaluron. Ger du munkpeppar hela tiden (förutom vid tävling förstås) eller bara vid brunst och vilken period av brunstcykeln i så fall?

  Reply

 • Sofie Sellén

  Min islandshäst får:
  Lucernpellets
  Aspbarkpellets
  Linfrökaka
  Kiselgur
  Kalk

  Reply

 • Anna

  Gjorde du grovfoderanalysen själv och hur gjorde du det? Har velat göra analys på vårt grovfoder då bonden inte verkar ha någon men har inte varit säker på hur man går tillväga och inte blivit klokare av Google…

  Reply

 • Zandra

  Mina ponnyer äter hö som jag får av svärfar som tar eget, sedan får de just nu havre, betfor, Pavo Triple P Müsli, gold e och all sport och morötter. I betforen får de även en dos multivitamin och linfröolja. Har en D ponny som tränas och sedan 2 shettisar som ställs ut regelbundet, en äldre och en yngre. Shettisarna äter såklart väldigt låga doser kraftfoder medan D-ponnyn får lite mer. Har kört st. Hippolyt innan men foderbutiken som jag köper av reade ut en massa säckar som var utgående sortiment så jag kom hem med inte mindre än 6 säckar för ca 600 kr så jag tänkte att jag lika gärna kunde testa Pavo, lär räcka länge till mina :)

  Reply

 • Deborah

  Mitt varmblod får 7,5-8kg hö. Går i stor gräsfylld hage ca 14-16h per dygn.
  Hon får även ca 3dl Krafft Muscle Up, 3dl betfor, 1dl Krafft Müsli Sensitive som jag blandar ihop med ett mått glukosamin, lite salt samt 1,5dl Krafft Mineraler Blå.
  Hon blir 21 i år. :)

  Foderstat för henne i vila typ.
  Måste tjäna ihop pengar nu så att jag kan ta henne till en sadelutprovare. Inte kunnat rida på flertalet månader… Sadeln är skit för både henne och mig.Den gör bara skada :(

  Reply

 • Lina

  Båda mina hästar äter Hösilage, dem får 12,5kg om dagen var, båda är ganska lika varandra så är inte stor skillnad när det gäller grovfodret.
  Båda får också Kornhalm till natten för extra tuggtid så dem inte blir uttråkade.
  Båda äter Hippo Grow Alfa Musli, ena får 0.5kg just nu men får upp till 1kg när hon är i full gång och tävlas, den andre får 0.25kg då han nyss haft vila pga hovböld annars får även han upp till 1kg när han är igång ordentligt.
  Tillskott får båda 2dl mineraler från Krafft och mitt sto som har allergi får även Easy Breathing från NAF som hjälpt mycket och jag kan äntligen rida utan nosnät, hon får även Biotics från NAF mot magen som vi testar just nu eftersom hon har känslig mage när det gäller hösilage men kan inte äta hö eftersom hon har allergi :).

  Reply

 • Y

  12 kg hösilage
  2 kg hö (i hagen, blir lite mer att pilla på då)
  1,5kg muscle up
  1,5 kg havre
  Lucern hackad strå ca 0,5 kg kanske?

  Mycket protein blir det men så har hästen äntligen börjat biffa på sig till slut!

  Reply

 • Emma

  Mitt halvblod (17år) äter detta:
  14kg hösilage
  1kg Equigard pellets från st. Hippolyt. Är egentligen till för fånghästar eller de som behöver gå ner i vikt men pållen började plötsligt rata enbart foder i müsliform.. testade krafft men blev dyrt i längden då han behövde såpass mycket..
  6dl irish mash också från st. Hippolyt
  2dl salt, har problem med njurarna (ordinerat av vet!)
  2msk nypon
  1mått kiselgur
  Även Äppeljuicekoncentrat för att ta bort saltsmaken lite!

  Köper nypon från Alyose och de säger att de inte finns någon fastställd karens på nypon

  Reply

 • Frida

  Ett kilo kraft muskel! Omg! 😮 det måste bli dyrt 😉 mer ekonomiskt med bra hö/hösilage
  Själv äter mitt fullblodsto 4,5 år 4dl kraft muskel och extra selen från vetrinären då vi märkte att hon hade brist på det. Sen har hon fri tollgång på hösilage ich äter ca 20 kg om dagen :))

  Reply

 • Tessan

  Har mina på lösdrift i nuläget. Mineralsten, saltsten och mineralbalja finns alltid.

  Fri tillgång på hö, går åt 300 kg/veckan.

  Ponnyhäst dräktig får 1l proteinpellets men äter upp typ hälften. 1 dl mineraler får hon med samtt kalcium, ska även lägga till lite mash och se om det hjälper henne äta upp, hehe. Kräsen! Hon väljer alltid hö framför krafftfoder. När hon rids äter hon mineraler, djävulsklo, magnesium och citronmeliss (lite lugnande effekt) ingen pellets men lite mash för att få i sig resten.

  Den andra stora äter inget extra.
  Russet får en näve mineraler som godis.
  Ridponnyn 3år äter 3dl proteinpellets samt lite mineraler när hon rids.

  :)

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Follow on Bloglovin
Menu Title