Hoppövningar

När min elev var här och tränade för några dagar sedan så fick hon bland annat hoppa dessa två övningar som passade henne och hennes häst perfekt. Dessa övningar kan passa hästar som har en tendens att rusa både innan och efter hinder, samt ryttare som själva – medvetet som undermedvetet – kan bli lite drivande i anridningarna. Det är en väldigt vanlig olat både hos häst och ryttare. Det hela bottnar oftast i en brist i kommunikationen, ekipaget emellan. Eller att hästen inte är tillräckligt framme för skänkeln så att ryttaren blir osäker på avståndet –  been there, done that. Därför är dessa två övningar väldigt bra. Jag ska försöka förklara lite närmare! Men kom dock ihåg att dessa övningar kanske inte passar just dig och din häst.

Övning 1.
Detta är en hinderserie som innehåller travhoppning och studs. Den berömda 5,5:an bör verkligen inte underskattas! Du börjar med att trava in över bommen. Sedan låter du hästen göra jobbet. Mana inte på den, skulle den galoppera in över bommen så tar du bort vitsen med styrkeövningen… Alltså trava över bommen – hoppa det lilla räcket – ett kort galoppsprång – oxer – ett galoppsprång – studs. Och varför studsen efter? Jo, för har du en häst som gärna rusar efter hinder så är det en bra grej att lägga till. Studsen kan bromsat upp hästen och göra den mer uppmärksam.

Hjälphindret, alltså det första lilla räcket, höjs aldrig. Däremot kan du höja och länga oxen betydligt mer – för att öka på styrketräningen. Men höjer du och breddar oxen – var noga med att flytta studsarna då också. Annars blir det tight i landningen! 😉

Avstånd(detta är avstånden som jag använde till min elevs häst, anpassa avståndet efter hästen du rider):
Travbom till hinder ca 2,50 m
Hjälphinder till oxer ca 5,50 m
Oxer till studs ca 6,30 m
Studs ca 3 m

LIN_7180

LIN_7178

Övning 2.
Detta är en oxer med ett x antal bommar framför. Idén med detta? Jo, hästen ska få vara ifred. När ryttaren rider in hästen över första bommen så ska ryttaren bara kunna lämna allt åt hästen. Stör den inte. För grejen med övningen är att avståndet mellan bommarna minskas. Ju närmare hästen kommer hindret, desto mer måste den bromsa in för att sedan kunna ge ifrån sig ett ordentlig språng. Hästen får tänka tillbaka lite själv. Den kan alltså inte hoppa på fart, utan måste bromsa in och hoppa på styrka. Här är det jätteviktigt att du låter hästen sköta sig själv över bommarna.

Avstånd(detta är avstånden som jag använde till min elevs häst, anpassa avståndet efter hästen du rider):
Mellan de två första bommarna är avståndet 3 meter. Sedan kortas avståndet till nästa bom, och nästa och nästa. Säg att du kortar med 10 cm varje gång. Då får hästen backa, blir uppmärksam och tänka själv. OBS! Avståndet mellan bommen hindret är alltid 3 meter dock.

LIN_7177

LIN_7182

 

Vad tycker ni om dessa typer av inlägg?

blogstats trackingpixel
Comments 15

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Follow on Bloglovin
Menu Title