IRAP – ”nytt” redskap vid behandling av ledinflammation och hälta

Det finns mycket frågetecken bland mina läsare. Vad är IRAP? Varför får Oprah det? Hur mycket kostar det? Är det så dyrt som alla säger? Hur ofta måste du behandla med det?

Jag ska besvara frågorna nu, med lite hjälp av en text som jag hittade på Ale Djurklinik, samt ytterligare research från mitt håll! För det första så är IRAP är en ganska så ny behandlingsmetod som utvecklats med genteknik för att behandla ledinflammation hos häst.

Men nu undrar ni säkert: Varför har denna metod framställts?
Jo, för att man vanligtvis använder kortison och hyaluronsyra(tuppkam) mot ledinflammation hos häst. Dock behandlar kortisonet och tuppkammen, i huvudsak, symtomen vid en redan pågående ledinflammation. Kortisonet kan på sikt även leda till förändringar i leden, som i sin tur bäddar för ytterligare skador. Av denna anledning är inte upprepade kortisoninjektioner att rekommendera. ”En sprutad led är en skadad led”, brukar många säga.

Med IRAP går man ett steg längre och förhindrar uppkomsten. Det vill säga att istället, som kortisonet och tuppmannen – som behandlar inflammationen som uppstått, så förhindrar IRAP att inflammationen ens uppstår. En av de allra viktigaste inflammationsmediatörerna, det vill säga ämnen som startar och styr utvecklingen av en ledinflammation, är ett ämne som heter Interleukin 1. Kan detta ämne minskas eller blockeras kan man hindra utvecklingen av en ledinflammation och minska nedbrytning av ledbrosk och andra skadliga effekter i leden.

Ämnet IRAP(som står för Interleukin 1 Receptor Antagonist Protein) konkurrerar med samma receptorer i leden som Interleukin. Om IRAP fäster på receptorerna finns ingen plats för Interleukin och dess skadliga effekter kan då blockeras. IRAP stoppar alltså en av sjukdomens huvudorsaker.

Hur fungerar behandlingen?
Behandlingsproceduren börjar med att blod tappas från hästen till en specialbehandlad spruta. Sprutan är preparerad med glaskulor som stimulerar produktionen av antagonistproteinet mot Interleukin. Blodet inkuberas i en värmekammare under ett dygn, därefter centrifugeras den berikade plasman av. Plasman förvaras i frys och kan sparas.

Oprahs status och behandlingar:
IRAP rekommenderas till hästar där man vet, eller starkt kan misstänka, att en broskskada i leden har uppkommit. Till exempel en häst med pålagringar i leden eller där det vid operation med artroskopi har konstaterats ledbroskskador och begynnande artros. Oprah har opererats för sina problem, troligtvis på grund av medfödd benskörhet. Och för att förhindra att inflammationer uppkommer igen, gång på gång, så kommer Oprah behandlas med IRAP två gånger om året. Troligtvis tätare nu i början. Vi tappade Oprah på blod i maj. För två veckor sedan gav vi henne den första IRAP-behandlingen. Jag vet inte om vi kommer ge henne ännu en IRAP på återbesöket, det återstår att se. Annars är det om fem månader som nästa behandling sker.

Det är dock en alternativ behandling än så länge, vilket gör att många försäkringsbolag inte ersätter IRAP. Agria betalar inte för vår… Och vad kostar då IRAP, undrar ni säkert? Jo, själva ”urtappningen” kostar 3.000 kronor(räcker till tre behandlingar). Sedan kostar det mellan 300 – 400 per led, om det var med eller utan moms vet jag dessvärre inte(fakturan från vårt senaset veterinärbesök har inte kommit än).

Kort och gott:
”Med denna behandlingsmetod har möjligheterna förbättrats för att kunna minska eller hindra utvecklingen av pålagringar och artros hos hästar som fått en ledinflammation och för att fler hästar blir så återställda att de kan komma tillbaka till full funktion.”

Nu får jag hålla tummarna för att detta fungerar. IRAP är vår sista utväg.

DSC_0031

blogstats trackingpixel
Comments 5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Follow on Bloglovin
Menu Title