Oprah har fått ett par Versace…

Oprah, Oprah, Oprah… Det är tur att jag inte är så mycket för att resa. För någon reskassa kommer jag aldrig att ha eftersom Oprah, med nöje, bränner mina pengar. I dag åkte jag och Oprah till Staby Gård där vår nya hovslagare väntade. Och vad ska jag säga… Oprah brukar vara väldigt jobbig att sko, men så fort hon fick höra ”specialsko” så stod hon som ett ljus. Diva som hon är.

”Specialsko” klingade bra i frökens öron. Så hon var snäll, haha…

IMG_0097

Jag tänker inte skriva hur hennes ”hovtillstånd” var med hänsyn till tidigare hovslagare. Men hon fick i alla fall EponaShoes fram och vanliga metallskor bak. Bakskorna vinklade hovslagaren på något unikt vis så att Oprah ska få minimal belastning på bakknäna. Hur bra?! Och ja, sedan undrar ni säkert lite över dessa EponaShoes.. 😉 Många tävlingsryttare väljer att sko hästarna med dessa under tävlingssäsongen eftersom hästarna oftast vågar ta i mer och får bättre rörelser. Nackdelen? Smakar det så kostar det…

På den här bilden ser ni Epona och en Duplo. Epona till vänster och Duplo till höger. Duplo skon var väldigt, väldigt tung i skillnad mot Epona.

IMG_0098

Epona är en sula i plast/gummimaterial som låter hästen röra sig mer naturlig. Vilket är vetenskapligt bevisat. Men Epona är inte vilken plastsko som helst… De flesta plastskor är antingen för hårda eller för mjuka. Plastskor som är för hårda kan orsaka tryckpunkter under sulan och göra hästen öm. Och plastskor som är för mjuka kommer inte att hålla uppe kvalitén på hoven och den kommer inte heller att hålla sin form. Det som gör Epona så unik är att den har två material. Där spikarna går är den hård och stel, men mjuk och stödjande under sulan.

Till skillnad från metallskor, som begränsar och hindrar hoven från böjning, tillåter Epona hela hoven att flexa – ungefär som en barfotahäst. Forskning visar att detta underlättar blodflödet och ger en friskare hov. När det gäller strålen så kommer den, på barfotahästar, i kontakt med marken och står då för en del vikt. Men en traditionella metallsko lyfter strålen från marken, och då sjunker strålen för att hitta marken, vilket i sin tur kan orsaka både små och stora problem. Epona erbjuder strålen stöd med den inbyggda dynan och gör att strålen får bära vikt som den ska i naturen.

Förutom allt detta så absorberar även Epona stötar bättre än många andra skor vilket gör att hästens leder påfrestas mindre. Så ja, jag tror Oprah kommer trivas i sina nya Versace… Men vi har som sagt bara skott henne med dem fram. Vi får se hur hon fungerar med dem. Detta ska bli jättespännande! 😀

Det är även silicon på en del av hoven så att smuts inte ska komma emellan.

IMG_0101Silikonet läggs på. Rosa såklart! 😉

IMG_0105Så här ser sidan ut som ligger mot hoven.

IMG_0107Resultatet.

Metallsko VS Epona när hästen trampar på en sten.

Skärmavbild 2016-06-26 kl. 18.05.07 copy

blogstats trackingpixel
Comments 12
 • Sonny

  De ända jag tänker på när jag ser oprah är
  Check out im blond
  im skinny
  im rich
  and im little bit of a bitch

  Reply

 • Mayra

  Världens bästa hovslagare!! Han åker hela vägen upp till Stockholm för att sko mina hästar och det är sådan skillnad på hur dem rör sig sen han började sko dem! Han har sina egna idéer och ser utifrån hästen i helhet när han skor dem! Och såå lugn , mitt fullblod har inte varit speciellt rolig att sko heller men han var otroligt lugn med honom och det gick galant!
  Har en ponny med liite artros i hf hovled och han pratade senast om att sko honom med något liknande som Oprah har blivit skodd med nu!
  Hur som helst så tror jag både du och Oprah kommer bli såå nöjda!

  Reply

 • evelina

  Ungefär det vi har! Löadriften har vi näten låga (det får plats ca 40 kg i ett sådannt nät) Så hästarna där går barfota och verkas och kollas regelbundet, Vi har ”skor” på hästarna, Något sådannt som liknar Epona shoe, De från Viahov passar ut. Så vi har skor till våra hästar när vi rider. Man kan lägga till extra sulor osv. Gummi sulor. Mina har hållt varje dag sen ett år tillbaka!

  Reply

 • Caroline och unghästen Stina

  Gud så intressant! Min häst har ”vanliga” hovar, men jag är verkligen intresserad av ny teknik och tycker det känns lite gammaldags att det fortfarande är stålskor som dominerar marknaden, så dessa ”Epona” låter verkligen spännande!

  Nu har jag iofs inte provat att ha någon av mina hästar barfota, men jag tror inte riktigt på det när det kommer till tunga halvblod som tränas på varierat underlag (inkl asfalt och grovt grus) och dessutom belastas med ryttare på ryggen, men samtidigt vill jag gärna att hoven ska få fylla sin naturliga funktion.

  Håller skorna lika länge som stålskor (6-7 veckor)? Vad kostade det att få på ett par framskor? Är det lättare att få tappskor med tanke på att sömmarna behöver fjädra med materialet i skorna en del och sömmen fortfarande är av stål som bara tål ett visst antal mekaniska påfrestningar (eller är sömmen också special?)?

  Ser jättemycket fram emot din utvärdering av dojjorna! Och gärna bilder på insidan av hovarna när ni tar av dem (om det är fräscht och torrt under silikonet, liksom).

  Reply

  • Linn Strelin Post author

   Håller med dig i ditt resonemang!

   De håller lika länge och sulan kan man använda ett par gånger innan man byter. Och detta med tappskor vet jag inte. Men jag blev rekommenderad att ha boots på henne nu. Så jag antar att de är lite skörare.

   Priset vet jag inte än. Jag frågade inte, haha! Får bli glatt överraskad när fakturan kommer

   Reply

 • Amanda

  Så fint med rosa 😉

  Reply

 • MalinKalin

  Spännande! Alltid intressant när det kommer nya grejer. Har aldrig hört talas om såna skor tidigare så det blir kul att se hur Oprah och du trivs med dom :)

  Reply

 • Ridfröken

  Intressant med lite nytt tänk kring hästskor! Blir spännande att se hur det fungerar. :)

  Reply

 • marie

  Måste ändå säga att jag e aningen skeptisk angående hållbarheten……..funkar säkert på de hästar som rids på ridbanor-ridhus och valda turer i skogen….har svårt att se att de ska hålla ”lika bra” som ”vanliga” skor. Ska bli intressant att se din utvärdering :-)

  Reply

  • michaela

   Har haft epona shoe på en av mina hästar och märkte direkt stor skillnad, har nu mera Duplo på alla mina tävlingshästar och de funkar super bra på det, hållbarheten är kanonbra och vi skor upp till tre gånger med samma sko innan vi behöver byta

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Follow on Bloglovin
Menu Title