Sadeldjungeln

Som ni vet köpte jag en sadel från Antares för ungefär två månader sedan. Jag fick den utprovad av Sharpman och den låg som en smäck. Prislappen var saftig. Lite drygt 35.000 fick jag ge men jag är verkligen inte besviken någonstans. Underbaraste sadeln jag ridit i och Oprah är så himla tillfreds med den! Turligt nog låg den kanon på Picasso också. Har känt en sådan otrolig skillnad på henne sedan jag började använda den på henne!
 
Eftersom jag bara har en sadel till två hästar så letar jag nu efter en till. Varför tänker ni? Jo, det är för att min kusin ska börja rida Picasso en gång i veckan. För att vi ska slippa vänta på varandra så skulle en lite billigare sadel vara att föredra. Även så att jag kan få ridsällskap! Jag vågar nämligen inte släppa iväg min 13 åriga kusin barbacka på henne.
 
Fick låna hem en sadel idag av en tjej. Tyvärr låg den inte alls bra på Picasso. Lite "uppe på ryggen" om ni förstår och bossorna nuddade inte ens ryggen. Så tyvärr. Tror jag kommer få jättesvårt att hitta en sadel i en billig prisklass som passar henne faktiskt.. Funderar på att köpa en barbackagjord istället. Någon som vet om det funkar bra? Kan vara skönt för Picasso att slippa sadel ibland med.
 
My love på sadelutprovningen!
 
 

Kommentarer:

Olivia:

Barbacka gjordarna är super!

Vendela:

Jag skulle rekommendera att du provar en lite äldre Stubben sadel. Jag har en(vet dock ej vilken modell) som ligger bra på väldigt många olika hästar och kostade runt 1000 lappen. Har dessutom sett flera liknande på hastnet;) om du vill kan du få testa min, om den passar vet du ju vad du letar efter.

Svar: Ja det skulle vara jättesnällt! :)
Linn Ztrelin

Sara:

Jag tror att min ponny och Picasso är rätt lika i ryggen. Kolla om det finna någon begagnad Lippo sadel i närheten. De kan inte ligga jättehögt i pris om den är begagnad! Fin och trevlig dadel! :)

Anonym:

Om Picasso har hög manke rekomderar jag inte barbackagjorden från hööks utan någon med en padd under.

Johanna:

Man får väldigt lätt stolsits på de flesta hästar och det kan klämma i manken hos vissa:(

Rebecca:

Du kan ju alltid kolla efter en bomlös sadel :)

Alexandra:

Har ridit med barbackagjord förut på en ganska busig ponny och de är riktigt bra om du inte vill vara barbacka men inte har nån sadel ;)

Anjelica:

Jag tycker att du inte ska välja en barbackagjord!
Den kan klämma på manken och dessutom hamnar man jätte lätt i dålig sits, för långt bak, för långt fram osv.

Jennifer:

Barbackagjord är förvisso ett alternativ, men är definitivt inget att rekommendera om man vill jobba hästen ordentligt då man hamnar i stolsits rent automatiskt. Helt ok om man vill ut och skritta / småtrava lite lojt i skogen dock :)

Lovisa:

Horsepro sadlar tror jag ligger runt 1000 lappen. Har för mig att ÖB hade förut...

Lovisa:

Börjes har ett komplett sadel paket precis över tusen lappen! :) http://webshop.borjes-tingsryd.se/servlet/us_pyra?wts.PAGE=h_ix3.htm&wts.ACTION=loginguest&$GUEST=SE&p=H

Frida:

det som är dåligt med en barbackajord är att det ger ett punkttryck, oavsett vilket jord du köper. det går inte komma ifrån. och som andra skriver blir sitsen inte sådär super. Ska du bara skritta är den ok, men lägg ändå en pad eller dylikt under för då kommer du undan punktrycket som blir i och med att du inte har såå stor tybgd i stygbyglarna och aldrig lättar från hästens rygg.

men annars kommer det ge punktrycket som sedan ger spänningarsom kommer att spridas. Det är ju "därför sadeln skapades" - för att fördela trycket över ryggen (missförstå mig rätt "med sadeln skapades") medans barbacka jorden bara trycker på ett ställa- manken och bidrar då till andra spänningar som sprids snabbt.

Det går väl att komma med andra argument då det finns de som är HELT emot sadlar och de som kanske inte är så insatta i hästens anatomi och biomekanik och därmed inte kanske märker någonting alls från att ha ridit med denna jord osvosv.

jag kan bara tala från egna erfarenheter och min uppfattningbaserad på ren fakta via föreläsningar, programkursen och linjeval bland annat på norges vetrinärhögskola och de hippologstundeter föreläst om.

men alla har sin egna uppfattning om saken och smaken är som baken,right?

Anonym:

AV erfarenhet så kommer väl någon slriva "lär dig skrivva innan du kommenterarf" men jag och paddorna,iphones går inteihoåp. too wasay för tjocka fingrar.

men annars kan jag säga att ditt kommentarsfält är nio av tio gånger extremt trevligt och på en mogen nivå! och DET LInn, är det få bloggar som lyckasmed.
peace n love!

Tina:

Använd INTE barbackagjord! efter som den bara ligger på en liten yta så blir det ett väldigt högt punkttryck som bokstavligt talat trycker sönder musklerna. då är det bättre att hon rider barbacka och får en rem runt halsen att hålla i ifall picasso skulle busa men barbacka är inte heller bra för ofta för till och med sittbenen på en människa kan ge punkttryck om man har en lite sämre sits.

Sonja:

Håller med Tina och Frida.

Sandra Ledin:

Hej Linn!
Jag har en sadel tillsalu som kanske skulle passa din Picasso.
Det är en Morris and Nolan 16" och 33 bomvidd. Årsmodell -06. En hoppsadel i flatback modell. Köpte med sadeln i samma veva som jag köpte min ponny. Så jag har ridit i den i nästan exakt 1 år! Före jag köpte den så är jag nästan helt hundra på att förra ägarna inte använde den så flitigt då de använde en annan sadel på henne. Sadeln är svart och min ponny är inte alls så svankig så tippar på att den passar lite rakare ryggar ;).

Jag hade tänkt mig 6000 :- inkl stigläder, stigbyglar och sadelgjord om man så vill :) BVSA!

Anna Carlsson:

Jag hade inte ridit med barbackagjord, den ligger väldigt dumt och trycker. Däremot för ändamålet att rida i skogen ett par gånger i veckan kanske en bättre begagnad bomlös hade varit intressant? :) Även om många bomlösa inte direkt är bekväma fungerar dom ändå hyffsat till uteritt, finns dessutom dom som är smalare i sätet med.. :) Alltid svårt med sadlar, en bomlös är inte heller en garanti för att den "måste" passa men generellt sett lättare än den traditionella bomsadeln! :)

Ellen:

Jag har två sadlar till salu, den ena är en Wintec :)

Kommentera här: